Májkárosodás - Hogyan lehet megítélni a súlyosság fokát?

szerző: Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus - WEBBeteg
frissítve:

A máj károsodása alatt a májsejtek pusztulását, működésének csökkenését értjük. Szerencsére a jó regenerációs kapacitás miatt, ha az ártalom időben megszűnik, a funkció tökéletesen rendeződik, az eltérés nyom nélkül gyógyulhat.

Tartós károsító hatás esetén azonban a regenerációs kapacitás nem tud lépést tartani, így az ártalom jellegétől, erősségétől függően bizonyos időn belül a klinikai tünetek megjelennek. A funkcióvesztés sebességétől függően beszélünk akut vagy krónikus májkárosodásról. Tekintettel arra, hogy a tünet a károsodásnak csak egy bizonyos szintje felett jelenik meg, kezdetben csak a laboratóriumi vizsgálatok eredménye alapján becsülhetjük.

Májkárosodás - Milyen tünetek jelzik a bajt?

Vannak olyan májenzimek, melyek a májsejt sérülését elhalását jelzik, és olyanok, melyek a máj maradék kapacitását. Ismét más enzimek az epeutak sérülésekor emelkednek. A máj által képzett fehérjék, zsírok vérszintjének csökkenése szintén fontos mértéke annak, hogyan működnek a májsejtek. Az alvadási fehérjék megfogyatkozása, az alvadási idők megnyúlása arányos a májkárosodás mértékével. Az epefesték normális májműködés mellett az epével a bélbe ürül.

Vérszintjének emelkedése a méregtelenítő funkció károsodását jelzi és klinikailag sárgaság képében jelentkezik. Sárgaságot azonban nem csak a máj kóros működése, hanem az epeutak elzáródása is okozhat. Laboratóriumi módszerek, hasi ultrahang segítenek az elkülönítésben.

A laboratóriumi eredmények segítségünkre vannak abban is, hogy közelítő pontossággal megítélhessük, hogy egy adott eltérés hátterében alkoholfogyasztás áll-e. Ha a működés súlyosan romlik, tünetek és panaszok is mutatják a károsodás mértékét. A sárgaság pl. jól látható jel, könnyen észrevehető a fehérjeképzés zavara miatt kialakuló bokaödéma, vagy hasűri folyadék felszaporodása.

Az alkoholos májbetegség három stádiuma

Károsodott máj - Mit mutathatnak meg a képalkotó eljárások?

A képalkotó eljárások: a hasi ultrahang (UH), a komputer tomográfia (CT) elsősorban gócos elváltozások (ciszták, daganatok, áttétek stb.) esetén segítik a folyamat kiterjedésének a megítélését, de természetesen mutatják a máj megnagyobbodásának fokát, vagy a májbetegséget kísérő lépmegnagyobbodást. Speciális UH jelzi a máj körüli vénák tágulatát. Májzsugor esetén gyomortükrözésre is szükség van. A nyelőcső alsó szakaszának visszértágulatai egyrészt megerősítik a májzsugor diagnózisát, másrészt jelzik a következményesen kialakult keringési zavar fokát, tehát azt, hogy a máj kötőszövetes átépülése milyen mértéket ért el.

Ez a cikk is érdekelheti A májmegnagyobbodás okai és tünetei

Vannak olyan betegségek, ahol a károsodás jellegének megítéléséhez a máj szövettani vizsgálata is szükséges. Ehhez a májból egy speciális tű segítségével mintát kell venni. A mikroszkópos vizsgálattal látni lehet, hogy a májsejtek károsodása milyen fokú.

Tovább A lépmegnagyobbodás tünetei és okai

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Szigeti Nóra, Dr. Dunás-Varga Veronika
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász; Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.