Vastagbélrákra utalnak a tüneteim ilyen fiatalon? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Tizenhét éves fiú vagyok. Az alábbi tünetek jelentkeztek nálam: hasmenés vagy székrekedés változó formában, véres széklet, mindennapos fáradtság. Elképzelhető, hogy vastagbélrákom van? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Elképzelhetőnek elképzelhető, de nem ez a legvalószínűbb diagnózis. Ugyanilyen tünetei vannak ugyanis a colitis ulcerosa nevű gyulladásos vastagbélbetegségnek is, melynek legvalószínűbb megjelenési ideje a fiatal felnőtt életkor. Ennek tisztázására mindenképp vastagbéltükrözés szükséges.

Bővebben Mi az a colitis ulcerosa?


Immunrendszer. Egyes kutatók szerint egy vírus vagy baktérium állhat a colitis ulcerosa hátterében, az emésztőrendszer pedig akkor károsodik, amikor az immunrendszer megpróbálja a behatoló mikroorganizmusokat eltávolítani. Lehetséges továbbá, hogy a gyulladás egy olyan autoimmun folyamat része, amely során a szervezet a káros idegen mikroorganizmusok jelenléte nélkül is megtámadja a saját bélnyálkahártyát.

Öröklődés. Tekintettel arra, nagyobb valószínűséggel alakul ki colitis ulcerosa, ha valamelyik szülő vagy testvér ebben a betegségben szenved, a kutatók feltételezik, hogy a genetikai állománynak szerepe lehet a betegség kialakulásában. Jelenleg is folynak a kutatások a colitis ulcerosát okozó mutációk (génkárosodások) azonosítása céljából.

Milyen tünetekkel jár a vastagbélrák?

Vastagbéltükrözés

A vastagbéltükrözés (colonoscopia) során láthatóvá válik a végbél, a szigmabél, a vastagbél leszálló, haránt és felszálló szakaszának illetve a vékonybél végső 10-20 cm-nek fala, nyálkahártyája. A vastagbéltükrözésről részletesen

A legjellegzetesebb tünet a székelési szokások - egyéb diétás változások nélkül bekövetkező - változása. A beteg azt tapasztalja, hogy addigi rendszeres székelési szokásai felborultak (ritkább vagy sűrűbb székletürítés), illetve székrekedéses és hasmenéses időszakok váltogatják egymást.

A betegek puffadásról és nehezen karakterizálható hasi fájdalomról panaszkodhatnak. Jelentkezhet émelygés, rossz közérzet, a széklet véres lehet. A betegek gyakran vérszegénység miatt kerülnek orvoshoz kivizsgálásra, így derül fény a vastagbéldaganatra.

A tünetekhez sok esetben egyéb okkal nem magyarázható, jelentős fokú testsúlyvesztés is társul.

Bővebben A vastagbélrák tüneteiről részletesen itt írtunk a WEBBetegen

(WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus)

Cikkajánló

A vastagbélrák tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Vastagbélrák
A vastagbélrák és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, hazánkban és világszerte egyaránt egyre nő a betegek száma. Ismerje fel a vastagbéldaganat korai tüneteit!
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg összeállítás
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.