Székrekedés: pszichés vagy szervi ok? - Az orvos válaszol

Dr. Diószegi Judit
szerző: Dr. Diószegi Judit, pszichiáter - WEBBeteg
megjelent:

Bipoláris affektív zavarban és borderline személyiségzavarban szenvedek jelenleg mindkettő tünetmentes állapotban. Mióta a pszichoterápiáról hazatértem krónikus székrekedéssel küszködöm. Mi oka lehet? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A székrekedésnek lehetnek szervi és pszichés okai. Az előbbieket tekintve, okozhatják bélrendszeri elváltozások, hormonális eltérések, gyógyszermellékhatások (bizonyos antidepresszánsok, altatók, nyugtatók, vérnyomáscsökkentők, asztma elleni szerek, fájdalom-és gyulladáscsökkentők, egyes vízhajtók, vasvegyületek, szívgyógyszerek, vérnyomáscsökkentők). Emellett gyakori ok a mozgásszegény életmód és nem megfelelő táplálkozás.

Vastagbélrák és végbélrák

A legjellegzetesebb tünet a székelési szokások - egyéb diétás változások nélkül bekövetkező - változása.
Vastagbélrák és végbélrák tünetei

Gyakori a székelési inger elnyomása miatti székrekedés, ez gyakran a reggeli rohanás miatt alakul ki vagy előfordul, hogy valaki a nem megfelelő higiéniés körülmények miatt máshol (munkahely, iskola) nem ürít székletet. A visszatartott széklet ezután keményebbé válik, fokozva a problémát. Átmenetileg a megváltozott környezet is vezethet székrekedéshez.

Pszichés okok között szerepelhetnek a feldolgozatlan lelki konfliktusok, meg nem oldott problémák, képtelenség ellazulásra. Először fel kellene keresnie háziorvosát testi kivizsgálás miatt. Ha eltérést nem talál, akkor pedig pszichoterápiát kellene kezdenie.

Mit kell tudni a haspuffadásról?

A hasi fájdalmat és székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasza a betegeknek a haspuffadás, a fokozott böfögés, a teltségérzés.
A haspuffadás okai és kezelése

Emellett szükség lehet székletlazítókra, esetleg hashajtókra (kérje háziorvosa segítségét), de ezek állandó szedését kerülni kell.

Érdemes teljes kiörlésű lisztből készült pékárukat, nyers (szilva, kivi, szőlő, barack) és aszalt gyümölcsöket, zöldségeket, rostban gazdag ételeket, tejtermékeket, alkoholmentes innivalókat fogyasztani. Kerülje kakót, csokoládét, finom kiörlésű lisztet. Mozogjon sokat!

Mi okozhat székrekedést? A táplálkozástól a bélbetegségekig

Napjainkban egyre gyakoribb, népegészségügyi probléma a székrekedés, az aranyeresség, az irritábilis bél szindróma. A székrekedés gyakorisága az életkor előrehaladtával emelkedik, 60 év fölött a lakosság 20-30 százalékát érinti. A székelési szokások tekintetében a napi kétszeri és heti kétszeri székürítési gyakoriság közötti értéket tartjuk normálisnak. A napi 3 vagy többszöri székelés esetén hasmenésről beszélünk.
Mi okozhat székrekedést? A táplálkozástól a bélbetegségekig

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Diószegi Judit, pszichiáter

Cikkajánló

A székrekedés veszélyei és kezelése

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Székrekedés
Az, hogy mi számít székrekedésnek a gyakoriság tekintetében, egyénenként változó. Ennek az oka, hogy a normális székletürítés gyakorisága napi három és heti három között mozog. Az, ami az Ön számára optimális, lehet, hogy másnak nem az.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.