A bélflóra egészsége - Hogyan tehet érte?

Dr. Plósz János
szerző: Dr. Plósz János, gasztroenterológus - WEBBeteg
frissítve:

Az egészség megőrzésében és a szervezet egyensúlyának megtartásában fontos szerepe van a bélflórának. Miből áll, és hogyan őrizhető meg a természetes állapota?

A szájnyílás és a végbél is a külvilág felé nyitott, ennek megfelelően a szervezet szinte legkomolyabb védekezőrendszerét találjuk az emésztőtraktus falában. Feladata a testidegen, veszélyes anyagok, mikroorganizmusok távoltartása úgy, hogy a tápanyagok megfelelő felszívódása ne szenvedjen zavart.

A bélflóra összetétele

A bélflóra számokban

  • gyomor: kevesebb mint 103/ml,

  • vékonybél: jejunum 103-104/ml, ileum 105-106/ml (Bacteroides, Bifidobacteroides, Fusobact., Clostridiumok)

  • vastagbél: 1011-1012/ml (eddigiek+Enterococcus, Peptococcus, Enterobacteriaceae)

Az egészség megőrzésében és a szervezet egyensúlyának megtartásában fontos szerepe van a bélflórának. A bél lumene a méhen belüli élet során még steril, majd a születést követően kezd benépesülni, elsősorban Bifido- és Lactobacillusokkal, illetve az anya bőrén fellelhető mikrobákkal.

Nagyon fontos időszak ez, hiszen ekkor tanulja meg a szervezet védekezőrendszere az ártalmatlan és a kórokozó közötti különbségtételt is (ennek zavara későbbiekben allergiás megbetegedésekhez, krónikus gyulladásos bélbetegséghez vezethet).

Az anyatejes táplálkozás bővítését követően a bélflóra is változik, kezd egyre inkább a felnőttkori összetételhez hasonlítani. Az emberi bélflórát 300-500 különböző baktériumfaj alkotja, számuk az emberi sejtek tízszerese. A széklet száraz súlyának 40-60 százalékát is ezen baktériumok adják.

A normál bélflóra funkciói

A normál bélflóra főbb funkciói: az idegen kórokozókkal szembeni védelem, az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása, a nyálkahártyát alkotó sejtek osztódásának, fejlődésének szabályozása, a maradék tápanyagok megemésztése, rövid szénláncú zsírsavak termelése (ez a bélhámsejtek elsődleges tápanyaga).

A normális bélflóra megbomlását és kórokozók elszaporodását okozhatják a következők:

  • antibiotikum kezelés

  • egyoldalú, helytelen táplálkozás (túl sok energia, finomított szénhidrát és zsír bevitele, kevés zöldség és folyadék fogyasztása)

  • környezetszennyezés során a szervezetbe került méreganyagok (táplálékkal bejutó tartósítószerek, a termelés során használt növényvédő szerek)

  • fertőzések (baktériumok, vírusok okozta gyomor-bélhurut)

  • a gyomor-bél motilitászavarai (székrekedés, vaktasakok képződése)

Ekkor különböző emésztési zavarok, puffadás, hasmenés, hasfájás jelentkezhet, irritábilis bél szindróma (IBS) is kialakulhat. Romlik a szervezet ellenálló képessége, a sérült bélfalon keresztül a méreganyagok is könnyebben átjuthatnak.

Probiotikumok

Probiotikumnak nevezzük azokat a baktériumok, gombákat, melyek szájon keresztül bejutva, élve elérik a vastagbelet, majd ott megtapadva (colonisatio) a gazdaszervezet számára hasznos funkciót töltenek be. Másként megfogalmazva olyan élő microbialis táplálék-kiegészítők, melyek a bélflóra egyensúlyának pozitív irányú megváltoztatásával a szervezet állapotát javítják.
Probiotikumokról részletesen

Hogyan előzzük meg a gyomorproblémákat?

A gyomor-béltraktus és a bélflóra egészségének megőrzése érdekében javasolt a gyakori, rendszeres nyugodt kis étkezés, a megfelelő energiabevitel, a finomított szénhidrátok, vörös húsok és zsírok kerülése, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fokozása, kellő mennyiségű rost- és folyadékbevitel.

Emellett fontos tényező a bélmozgásokat serkentő testmozgás is, melynek a stresszfeldolgozásban is szerepe van.

Antibiotikumot csak indokolt esetben használjunk, és a kezelést követően pre- és probiotikumokkal segítsük a normál bélflóra mielőbbi regenerálódását.

Candida és tisztítókúra

Napjaink egyik felkapott témája a candidiasis. A Candida albicans - bár nem igazán hasznos, de - természetes alkotója a normális bélflórának, így tenyésztés során való kimutatása nem jelent feltétlen betegséget.

Azonban a bélflóra sérülésekor a gomba elszaporodhat, tüneteket, panaszokat okozva. A probléma megoldása nem a Candida kiirtása lehet, hanem a normális bélflóra helyreállítása a fentiekben részletezett módon.

Gyakori kérdés a különböző béltisztító kúrák, bélmosások hatékonysága, hatásossága. Már őseink is tudták, hogy az időszakosan tartott böjt és a székletrendezés, hashajtás segít az egészség megőrzésében.

Napjainkban ez fokozott hangsúlyt kap, mivel lényegesen több méreganyag kerül a szervezetünkbe (légszennyezés, tartósítószerek, növényvédelem stb.), a fentiekben részletezett módon, illetve a stressz is állandó része életünknek.

Ezért bármelyik módszert is választjuk, mindenképp használunk szervezetünknek.

Ha nem kívánunk külső segítséget igénybe venni, hasonló hatást érhetünk el hetente beiktatott zöldség-gyümölcs napokkal, illetve kúraszerű hashajtással.

Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.