A kolbászmérgezés (botulizmus)

Szerző: Független Hírügynökség

A botulizmus, vagyis ismertebb nevén a kolbászmérgezés nagyon ritka betegség. Évente 2-8 embernél fordul elő Magyarországon, és súlyos esetben halállal is végződhet. Megéri odafigyelni a disznóvágás higiénés szabályaira.

A botulizmus a legsúlyosabb olyan megbetegedés, ami kapcsolatba hozható a télen népszerű házi disznóvágásokkal. A Clostridium botulinum nevű baktérium által termelt mérgező anyagcseretermék, a botulotoxin egy grammjának milliomod része is halálos lehet az emberre.

A méreganyag jellemzően a nem megfelelően hőkezelt füstölt hurkában, sonkában, kolbászban és disznósajtban fordul elő, de volt olyan eset is, amikor a napokkal korábban készült és a kamrában tárolt, fel nem melegített pörkölt okozott bajt - írja közleményében a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH).

Milyen tünetek figyelmeztetnek a botulizmusra?

A botulizmus tünete, ha pár nappal az étel elfogyasztása után az ember levertnek érzi magát, izzad, izomfájdalmai, hasi panaszai vannak, látási zavart, szájszárazságot, nyelési és hangképzési zavart, rekedtséget, esetleg bénulásos tüneteket tapasztal.

Ilyen esetekben azonnal orvoshoz kell fordulni, és jelezni kell, hogy a beteg házi disznóvágásból származó terméket evett.

A betegség megelőzése

Disznóvágási szabályok

  • Csak ellenőrzött eredetű állatot vásároljon!
  • Feldolgozás közben ne szennyeződjön földdel a hús!
  • Gondosan fertőtlenített eszközökkel végezze a feldolgozást!
  • Megfelelő hőmérsékleten és ideig dolgozza fel a húst!
  • Hidegben tárolja a hústerméket!
  • Használjon nitrites pácsót!
  • Beteg ember ne vegyen részt a disznóvágásban!

A botulizmust okozó baktérium rendkívül ellenálló a külső behatásokkal szemben. Az egyetlen "kedvező" tulajdonsága, hogy hőérzékeny: legalább 10 perces forralás során biztosan hatástalanná válik, vagyis alaposan átfőzött, átforralt ételtől nem lehet megbetegedni.

Védelmet jelenthet a nitrites pácsó előírt mennyiségű adagolása is.

A méreganyag hidegben nem termelődik, így célszerű lenne a régi szokásokhoz híven a fagyos téli hónapokra igazítani a disznóvágások időpontját.

Nem minden rosszullét oka a kolbászmérgezés

A házi disznóvágásból származó termékek más, ételmérgezés jellegű, hányással, hasmenéssel járó megbetegedéseket is okozhatnak. Enyhe esetben a tünetek már az étel elfogyasztása után 1-2 órával jelentkeznek. A szalmonella csak 1-2 nap múlva mutat tüneteket, és mivel gyakran akár 40 fokos lázzal jár, sokszor összetévesztik az influenzával.

További téli veszélyek

A tragédiák és a megbetegedések könnyen elkerülhetők, ha disznóvágás közben is betartják a higiéniai szabályokat. A vágásra szánt sertést koplaltatni kell és egészségesnek kell lennie. Tilos ismeretlen eredetű állatból, nem hivatalos kereskedelemből származó húst, vagy félsertést felhasználni. A feldolgozást is csak egészséges emberek végezzék, és a környezetet, az eszközöket a munka előtt alaposan tisztítsák meg.

Miután a hurka- és kolbásztöltés előtt alaposan megtisztították a gyomrot, arra is ügyelni kell, hogy a hús is tiszta legyen. Ha földdel vagy béltartalommal szennyeződött, nem elég letörölni, hanem vékony rétegben kell levágni a szennyezett felületet.

A forró víz fertőtlenít és minden baktériumot elpusztít, ezért a műveletek között érdemes megtisztítani a késeket, illetve a feldolgozást végzőnek alaposan kezet kell mosnia szappannal, meleg vízben.

(FH)

Módosítva: 2014.11.27 15:10, Megjelenés: 2014.11.27 15:10

CIKKAJÁNLÓ

 Anorexia

Anorexia

A kognitív viselkedésterápia szerepe az anorexia kezelésében.

Füstmentes jövő

Füstmentes jövő

Mitől igazán ártalmas a cigaretta?

A hurutos köhögés

A hurutos köhögés

Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

Mitől lehet emésztetlen étel a székletben?...

A székletürítés módja és maga a széklet is sok információval szolgáltat az emésztőrendszer működéséről, állapotáról. Ezért nem véletlen, hogy...

Székletlazító készítmények

A székrekedés megszüntetésére általában és elsősorban nem gyógyszeres módszerekkel ajánlott próbálkozni. Sajnos azonban néhány esetben nem kerülhető...

Botulizmus: veszélyes méreganyagok az ételekben...

A botulizmus egy viszonylag ritkán előforduló, éppen ezért nem nagyon ismert megbetegedés. Kórokozója a Clostridium botulinum nevű baktérium, pontosabban...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Infografika és videó