Gluténintolerancia - A rokonok is érintettek lehetnek

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta:
Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Ha közeli vérrokonának gluténintoleranciája (cöliákia) van, érdemes ellenőriztetnie magát abban az esetben is, ha nem tapasztalja a tipikus tüneteket! Esélye van ugyanis annak, hogy Ön is érintett, és a betegségnek más egészségügyi következményei is lehetnek.

Egyre többen vannak, akik szervezete nem tolerálja a bizonyos gabonafélékben, így a kenyér- és tésztafélékben is megtalálható fehérjét, a glutént. A gluténérzékenység ismert tünetei közé tartozik az erős hasmenés, a hasi fájdalom és a fogyás. Okozhat vérszegénységet, vashiányt, bőrtüneteket, társulhat hozzá laktózintolerancia, de lehet teljesen tünetmentes is. A betegségre való hajlam öröklődik, ezért nagy a valószínűsége annak, hogy a közeli hozzátartozókat is érinti.

A rokonok 40%-a érintett

Az amerikai Mayo Klinika felmérésében 360 gyermeket, azok szüleit és testvéreit vizsgálták, és azt tapasztalták, hogy a rokonok 40%-a is érintett a betegségben, noha 94%-uk a cöliákia semmilyen tünetét nem, vagy annak nem jellegzetes tüneteit tapasztalta. Szűrés nélkül róluk nem derült volna ki, hogy gluténintoleranciában szenvednek.

Komoly egészségügyi problémákat okoz

A cöliákia klasszikus tüneteinek hiánya nem jelenti azt, hogy a beteg problémamentes. Még a tünetmentes érintetteknek is tartaniuk kell a betegséggel járó egészségügyi következményektől. Ilyen a bőrelváltozás, alultápláltság, vérszegénység, csontritkulás, hormonális és neurológiai rendellenességek, izom- és csontrendszeri rendellenességek és a vastagbélrák.

A tanulmány rámutat arra, milyen fontos, hogy odafigyeljünk a cöliákiára, különösen, ha az a családi kórtörténetben szerepel. A szűrővizsgálat előtt azonban nem szabad megváltoztatni az étrendet és kerülni a gluténtartalmú élelmiszereket, mert akkor az antitestvizsgálat negatív eredményt adhat (hiszen ha a lisztérzékeny jól diétázik, neki sincs kimutatható antitestje).

Aki nem gluténérzékeny, ne hagyja el feleslegesen a glutént!

Valójában egyre több ember tartózkodik a gluténtartalmú élelmiszerektől annak ellenére, hogy nincs intoleranciájuk. Tévesen azt hiszik, hogy érintettek a betegségben, vagy úgy vélik, a gluténmentes étrend alapvetően egészségesebb.

Ez nem csak szükségtelen korlátozást jelent, de az olyan egészséges élelmiszerek, mint a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek elhagyását, és helyettük más, gyakran zsíros és drága helyettesítő termékek fogyasztását is. A cöliákia mindössze a lakosság körülbelül 0.5-1%-át érinti!

Olvasson tovább! A fel nem ismert lisztérzékenység veszélyei

Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; Zöliakie: Verwandte sollten sich testen lassen (NetDoktor.de)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Módosítva: 2020.03.18 16:05, Megjelenés: 2020.03.18 16:05
Címkék: Cöliákia, Glutén

CIKKAJÁNLÓ

 Kipirosodott könyök

Kipirosodott könyök

A könyök területén észlelhető bőrelváltozások hátterében több betegség is állhat.

Modern daganatterápia

Modern daganatterápia

Személyre szabott kezelési terv, mesterséges intelligencia segítségével.

Tehet a hüvelygomba ellen

Tehet a hüvelygomba ellen

A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.

Kontaminált vékonybél szindróma

A kontaminált vékonybél szindróma (SIBO, small intestine bacterial owergrow) baktériumok vékonybélben való kóros túlszaporodása miatt alakul ki.

Az irritábilis bél szindróma és tünetei...

Ötből egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája (IBS) van, így ez a kórkép az egyik leggyakoribb betegségnek számít. Mik lehetnek a tünetek?

Mi a cöliákia és miért szükséges a...

A magyar táplálkozásban alapélelmiszerként elfogadott gabonafélék több betegség kiváltásában is szerepet játszanak. Az egyik legismertebb a cöliákia,...

Ezekkel a betegségekkel keverhető össze...

A tápanyagok lebontási termékeinek bélből történő zavart felszívódásának, valamint az elszállításukban történő károsodásnak (malabsorptio) hátterében...

A lisztérzékenységet gyakran nem ismerik...

A cöliákia Európában a leggyakoribb krónikus, élelmiszer által kiváltott betegség, amelyben az esetek mintegy 80 százalékát nem ismerik fel.

Mit mutatnak a Marsh-értékek?

A cöliákia diagnózisához szükséges vékonybél-biopszia eredményét az ún. Marsh-kritériumok alapján határozzák meg. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológust,...

A gabonafélék fogyasztásával összefüggő...

A gabonák egyik összetevője, a glutén amellett, hogy jelentősen lelassíthatja a fogyást, számos embernél az egész szervezetre kiterjedő panaszokat is...

Új népbetegségek a láthatáron?

Jelenleg érvényesülő tendencia az élelmiszerérzékenységben, különösen a gluténérzékenységben és laktózérzékenységben szenvedők számának folyamatos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Infografika és videó