Vastagbél-biopszia - Mikor és hogyan történik?

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében. Mikor és hogyan történik a vastagbél-biopszia?

A vastagbél biopsziája a vastagbél kóros folyamatainak felismerésére szolgál. A biopszia során nyert anyag szövettani feldolgozása segít a rosszindulatú folyamatok elkülönítésében, a pontos diagnózis felismerésében.

Hogyan zajlik a vastagbél-biopszia?

A vastagbél-biopszia a vastagbél tükrözéses, azaz endoszkópos vizsgálata során történik. A felvezetett eszköz mintavételre is alkalmas, így a „gyanús” elváltozások szövettanilag feldolgozhatóak.

A vizsgálat 3-4 napos étrendi (rost-, salakszegény étrend) és gyógyszeres előkészítést (hashajtást) igényel. Közvetlenül a vizsgálat előtt a páciens még 1-2 beöntést kaphat. Ha valaki cukorbeteg, akkor az éhezés felboríthatja a vércukor-háztartást, ezt előre jelezni kell az orvosnak. A vizsgálat történhet bódításban is, ahol a személyi és tárgyi feltételek adottak. A vizsgálat előtt az alvadásgátló gyógyszerek szedését fel kell függeszteni, erről a vizsgálatot előjegyző orvos pontosan rendelkezik.

Ha a biopszia mellett terápiás beavatkozás is történt, ennek kockázatától függően intézeti megfigyelés is szükséges lehet. Ha a vizsgálat bódításban történt, akkor a vastagbél-tükrözés után 1-2 órás megfigyelésre van szükség. Ha kocsival érkezik a vizsgálatra, ne ő vezessen. A vizsgálat során szövődményként bélátfúródás, vérzés jelentkezhet. Ez utóbbi legtöbbször endoszkópos úton kezelhető, a bélátfúródás műtétet igényel.

Ez is érdekelheti A vastagbélrák tünetei

Tovább Crohn-betegség: Milyen vizsgálatokra számíthat?

Dr. Csuth Ágnes, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Kovács Árpád, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.