Gyomorbiopszia és vékonybél-biopszia - Mikor és hogyan történik?

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében. Mikor és hogyan történik a gyomorbiopszia, illetve a vékonybél-biopszia?

A gyomorbiopszia és vékonybél-biopszia a gyomor tükrözéses/endoszkópos vizsgálata során történik, amikor a gyomor, illetve a vékonybél felső szakaszának nyálkahártyájából mintavétel történik szövettani feldolgozás céljából. A mintavétel történhet a rosszindulatú folyamatok felismerése céljából, Helicobacter pylori baktérium jelenlétének igazolása végett. A vékonybél biopszia fontos diagnosztikus vizsgálatot jelent a lisztérzékenység/cöliákia felismerésében, amikor is a vékonybél nyálkahártyájából vett minta szövettani feldolgozása adja meg a pontos diagnózist.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat fájdalommal nem jár, de kellemetlen. Ahol a személyi és tárgyi feltételek adottak, ott bódításban is el tudják végezni a vizsgálatot. A vizsgálatot éhgyomorra kell végezni, ha reggel történik a vizsgálat, akkor éjfél után már ne egyen és folyadékot se fogyasszon. A gyomortükrözés nemcsak reggel történhet azonban, ezért ha orvosa másképp nem rendelkezik, 6 órával a vizsgálat előtt ne egyen, illetve 4 órával a vizsgálat előtt ne igyon. A véralvadásgátló szereket a vizsgálat előtt ki kell hagyni, erről a vizsgálatot elrendelő vagy végző orvos pontos felvilágosítást ad. A vizsgálat után legalább fél óráig sem enni, sem inni nem szabad, mivel az előzőleg adott érzéstelenítő félrenyelést okozhat.

A vizsgálat szövődménye ritkán fordul elő, jelentkezhet kisebb vérzés, illetve kaparó érzés a torokban. Előfordulhat az érzéstelenítőre adott allergiás reakció is, de ez is nagyon ritka.

Dr. Csuth Ágnes, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.