Hányás hányinger nélkül - Milyen betegségek velejárója lehet?

Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász,
hematológus

Szinte minden hirtelen jelentkező vagy elhúzódó betegség esetén előfordulhat hányás. A hányást leggyakrabban hányinger előzi meg, de a két jelenség természetesen külön-külön is előfordulhat.

A hétköznapokban előforduló hányás leggyakoribb okai elsősorban a heveny gyomorfertőzés, lázzal járó kórképek, gyógyszermellékhatás és sok emésztőrendszeri betegség.

Vannak azonban olyan kórképek, melyeknél elsősorban hányinger nélküli, hirtelen hányás jelentkezik.

A kisded- vagy gyermekkorban jelentkező hányinger nélküli hányás oka lehet:

 • A gyomor alsó kimenetelének szűkülete, elzáródása – pylorus stenosis – során már röviddel a születés után jelentkezhet hirtelen nagy mennyiségű hányás, akár emésztetlen anyatejet, tápszert tartalmazva. Ilyen esetben nem tud a táplálék a belek irányába tovább haladni. Az alultápláltság és növekedésbeni elmaradás veszélye miatt ilyen esetben sebészeti beavatkozással kell megoldani a gyomor szájadékszűkületét, -elzáródását.
 • A gyomorban létrejövő bármely elzáródás, akár idegentest, apró tárgyak lenyelése.
 • Súlyos GERD – gastrooesophagealis reflux betegség: súlyos formájában jelentkezhet hirtelen hányás is.
 • Hirtelen, nagy mennyiségű táplálék, vagy nagy mennyiségű folyadék fogyasztása.
 • Epeúti, májbetegségek, öröklött anyagcserebetegségek esetén is jelentkezhet hirtelen hányás.
 • Fokozott koponyaűri nyomással járó kórképek.

Ha a hirtelen hányás jelentkezik, és nincsen teljesen egyértelmű „hétköznapi oka”, mint például a túlevés, minden esetben orvoshoz kell fordulni!

Ezt olvsta már? Hányás - Mi okozhatja, és hogyan kezelhetjük gyermekünk rosszullétét?

Felnőttkorban jelentkező hányinger nélküli hányások okai:

 • Mérgezés: gyógyszerrel, vegyszerrel, gombával történő mérgezés, túladagolás esetén léphet fel hirtelen hányás.
 • Fokozott koponyaűri nyommással járó, központi idegrendszeri betegségek, agyi történések (ilyen esetben lehetnek egyéb tünetek: látászavar, zavartság, eszméletvesztés, tudatzavar, heves fejfájás). Okok lehetnek: daganat, vérzés, sérülés, meningitis, encephalitis.
 • Fertőzések során inkább jellemző a hányingerrel járó hányás, de súlyos, akár gyomrot is érintő fertőzések során jelentkezhet hányinger nélkül is.
 • Ételmérgezés, gombamérgezés is járhat hirtelen hányással.
 • Epeúti, hasnyálmirigy- és májbetegségek inkább hányingerrel is járó hányást okoznak, de ritkán járhatnak csak hányással is.
 • A gasztrointesztinális rendszerben kialakuló elzáródás: lehet gyomorürülési akadály (pl. daganat, korábbi műtét, hegesedés, pylorus stenosis), sérv csavarodása, bélcsavarodás, bélelzáródás (pl. daganat, összenövés miatt).
 • Felnőttkorban is okozhat hirtelen kifejezetten nagy mennyiségű élelem fogyasztása hányinger nélküli hányást.
 • Hányinger nélküli hányást okozhat pszichiátriai betegség, akaratlagos gyógyszertúladagolás, anorexia nervosa, bulimia nervosa is.

Elsősorban más tünetekkel is jelentkező hirtelen hányás esetén szükséges orvoshoz fordulni, mivel a hirtelen, előzmény nélkül jelentkező, hányinger nélküli hányás súlyos kórképek részjelensége is lehet.

Ezt olvsta már? Hányinger és hányás: milyen betegségekre utalhat?

A hányinger nélkül jelentkező hányás vizsgálata

Lényeges a beteg kórelőzményének felvétele:

 • Volt-e korábbi nagyobb betegség, történt-e fogyás az utóbbi időben, vannak-e kísérő tünetei (fejfájás, szédülés, látászavar, hasi fájdalom, széklethabitus változás volt-e).
 • Mikor jelentkezik a hányás? Összefügg-e étkezéssel? Másnak volt-e hasonló panasza?

A beteg fizikális vizsgálata:

 • Vannak-e kiszáradásnak tünetei? A belgyógyászati és alap idegrendszeri vizsgálat során észlelhető-e eltérés?

A további laboratóriumi és képalkotó vizsgálatokat a felmerülő betegségek gyanúja adja meg. Emellett szükség lehet akár gyomor- vagy vastagbéltükrözésre, akár sebészeti mintavételre is.

A hányinger nélküli hányás terápiája

A terápiás ellátás két részletre bontható szét:

 • Tüneti kezelés során csökkentjük a hányás előfordulásának gyakoriságát, pótoljuk lehetőség szerint szájon át, szükség esetén vénásan infúzió formájában az elvesztett folyadékot. Monitorozzuk a beteg alapvető élettani paramétereit.
 • Igyekszünk megtalálni a hányást kiváltó okot, és az oknak megfelelően kezelni, megoldani azt, akár gyógyszeresen, akár sebészileg szükséges.

Olvasson tovább! Teendők hányinger, hányás esetén

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Módosítva: 2020.08.18 17:03, Megjelenés: 2018.07.31 12:03

CIKKAJÁNLÓ

 Stressz

Stressz

A leggyakoribb betegségek, amelyek a krónikus stressz következtében kialakulhatnak.

Mi vezethet alvászavarhoz?

Mi vezethet alvászavarhoz?

Az alvásra a szervezetnek az evésnél is nagyobb szüksége van.

COVID-19 kisokos

COVID-19 kisokos

Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.

Mitől lehet emésztetlen étel a székletben?...

A székletürítés módja és maga a széklet is sok információval szolgáltat az emésztőrendszer működéséről, állapotáról. Ezért nem véletlen, hogy...

Székletlazító készítmények

A székrekedés megszüntetésére általában és elsősorban nem gyógyszeres módszerekkel ajánlott próbálkozni. Sajnos azonban néhány esetben nem kerülhető...

Amikor valaki a hányástól retteg: az emetofóbia...

A fóbiák igen elterjedt szorongásos betegségek. Ezen belül a speciális fóbiáknak vannak jól ismert és elterjedt formái. A kutyától, a póktól, a magasságtól,...

Stressz és emésztőrendszer

Sokszor halljuk a betegektől: Mostanában nagyon stresszes vagyok, biztosan ezért vannak panaszaim... - Valóban, feszült élethelyzetekben gyakran tapasztaljuk...

Teendők hányinger, hányás esetén

Noha a beteg gyakran nem tudja, mi okozza nála a hányingert, hányást, az orvos a tünetek súlyossága, jelentkezésének gyakorisága alapján, valamint fizikális...

Hányás - Mi okozhatja, és hogyan kezelhetjük...

A hétköznapi életben a vírus- vagy baktériumfertőzéshez kapcsolódó hányással találkoznak a szülők a leggyakrabban, de számos betegség tünete lehet....

Ciklikus hányás szindróma

A ciklikus hányás szindróma egy olyan, főként gyermekeknél tapasztalható betegség, melyre a minden látszólagos ok nélküli visszatérő, elhúzódó erős...

A kiszáradás figyelmeztető tünetei

Az elhúzódó hasmenés vagy hányás esetén a szervezet több folyadékot veszít, mint amennyit képes felvenni, ami kiszáradáshoz vezethet, ami akkor jelentkezik,...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
Az emésztőrendszer állapota teszt

Az emésztőrendszer állapota teszt

Infografika és videó