Vakbélműtét a vaginán keresztül

WEBBeteg
megjelent:

Egy újfajta sebész eljárásnak köszönhetően a hasfalon ejtett seb nélkül is kivitelezhető a vakbélműtét. Hogy a hason megmaradó műtéti heget elkerüljék, nők esetében a vakbelet a vaginán keresztül is el tudják távolítani.

Eileen erős hasfájással jelentkezett a szászországi Aue városának klinikáján. A diagnózist hamar felállították: akut vakbélgyulladás.

Dr. Roland Albrecht egy újfajta sebészi eljárást alkalmazott Eileenen: az operálandó területre (a hasüregbe) nem a hasfalon keresztül, hanem valamilyen természetes testnyíláson át jut el az orvos az endoszkóppal (természetesen szükség van valamilyen optikai eszközre, Eileen esetében ezt a köldökön át vezették be). Ez a nyílás lehet a szájüreg, a végbél vagy a hüvely, a lényeg, hogy a hasfal sértetlen marad.

Eileen ugyanolyan altatásban részesült, mint bárki más, ezért semmiféle fájdalmat nem érzett. A 30 perces műtét után néhány órával már ihatott és sétálhatott, két nappal a beavatkozás után pedig hazamehetett. Felmerül a kérdés, hogy az operáció kihat-e a lány szexuális életére, erre Albrecht határozott nemmel felelt.

Eileen nagyon lelkes a szokatlan műtét után: "egy normál vakbélműtét után most egy heg éktelenkedne rajtam a bikiniszezon közepén".

Mint arról már beszámoltunk, hasonló műtétet végeztek Jeff Scholz San Diego-i lakoson: ő volt az első olyan beteg, akinek a száján át vették ki a vakbelét. A műtétet a Kaliforniai Egyetem San Diego-i centrumának orvosai végezték el.

A vakbélműtétről részletesen ebben a cikkünkben írtunk.

(WEBBeteg, Forrás: Bild)

Cikkajánló

Vakbélgyulladás
A vakbélgyulladás a lakosság mintegy 10 százalékát érinti élete folyamán, leggyakoribb a 10-30 éves korosztályban. Felismerése azonban nem egyszerű, mivel tünetei között számos olyan van, amely más betegségre is jellemző.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sasi Szabó László, sebész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.