Gyulladásos bélbetegségek - Az IBD

szerző: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - WEBBeteg
frissítve:

Magyarországon közel 45 ezer ember él együtt az IBD (Inflammatory Bowel Disease, magyarul gyulladásos bélbetegségek) nevű gyógyíthatatlan kórral, amely a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa összefoglaló neve. Ezek a betegségek olyan általános tünetekkel járnak, melyek alapján eleinte nehezen elkülöníthetőek egyéb tápcsatornai panaszoktól.

A gyulladásos bélbetegségekkel élők többségénél a tünetek fiatal felnőttkorban jelennek meg először, de egyre gyakrabban diagnosztizálják már gyermekkorban is. Bár a betegség során panaszmentes időszakok is előfordulnak, a tünetek kiújulásának időszakaiban az IBD a betegek életvitelét jelentősen befolyásolja. Tünetei többek között az erős, krónikus hasmenés, a hányinger, a fáradtság, a fogyás és a láz. Bár a teljes gyógyulás még nem lehetséges, a cél továbbra is a tünetmentes állapot elérése és fenntartása.

A legfontosabb tudnivalók a Crohn-betegségről

A Crohn-betegség a bélrendszer nyálkahártyájának gyulladásos, hasmenéssel és fájdalommal járó, akár az életet is veszélyeztető betegsége. Igaz, hogy jelenleg még nincs a gyógyítására eszköz, azonban a különböző terápiás beavatkozások segítségével a tünetei enyhíthetők, és akár hosszan tartó panaszmentesség (remisszió) is elérhető.

A Crohn-betegség tünetei

A Crohn-betegség kialakulásának okai

A Crohn-betegség általában a vékonybél alsóbb szakaszait, vagy a vastagbelet érinti, de néha a végbél, a gyomor, a nyelőcső, illetve a száj is érintett lehet. Szemben a colitis ulcerosával, melyben a gyulladás folyamatosan terjedve a teljes érintett területen megtalálható, a Crohn-betegség párhuzamosan több helyen alakulhat ki úgy, hogy az érintett területek közt egészséges szövet van. Idővel mélybe hatoló nagy fekélyek képződhetnek a bélfalban.

Napjainkban nem tudják pontosan, hogy mi indítja el a Crohn-betegséget, de egyetértés van abban, hogy mi az, ami nem. Ma már általánosan elfogadott, hogy sem a stressz, sem pedig a helytelen étkezés nem eredményez ilyen jellegű problémát, azonban mind a két tényező ronthat a már meglévő tüneteken.

Tovább

A legfontosabb tudnivalók a colitis ulcerosáról

A colitis ulcerosa az emésztőrendszer krónikus gyulladásával jár, jellegzetesen hasi fájdalom és hasmenés kíséri. Befolyásolhatja a mindennapi életvitelt, és néha életveszélyes szövődményekhez vezethet.

Általában a vastagbél és a végbél nyálkahártya felületes rétegeit, és jellegzetesen a bélszakasz összefüggő területeit érinti. Ez egy tipikus különbség a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa között, hiszen a Crohn-betegségben a bélszakasz bármely területén foltokban kialakulhat mélyen, az érintett bélszakaszba hatoló gyulladás.

A colitis ulcerosa kezelésével a tünetek drámaian csökkenthetők és akár hosszú távú remisszió (tünetmentesség) is elérhető.

A colitis ulcerosa tünetei

  • végbéltáji fájdalom
  • székelési inger
  • nehéz székletürítés
  • véres-nyákos hasmenés
  • görcsös hasi fájdalom
  • fogyás
  • fáradtság
  • éjszakai izzadás

A colitis ulcerosa kialakulásának okai

A colitis ulcerosa - hasonlóan a Crohn-betegséghez - a belek gyulladását és kifekélyesedését okozza. Ellentétben azonban a Crohn-betegséggel - amely a vastagbél különböző részeit érintheti - a colitis ulcerosa általában egy összefüggő területen érinti a vastagbél nyálkahártya felületes rétegéit, a végbéltől kezdődően.

Nincs teljes egyetértés azt illetően, hogy mi idézi elő a colitis ulcerosát, de egyetértés van abban, hogy mi nem. Napjainkban már elvetették azt a teóriát, mely szerint a stressz áll a betegség hátterében, bár a stressz ronthat a tüneteken. Ehelyett a jelenlegi hipotézisek szerint az immunrendszer védekező mechanizmusa és a genetikai hajlam állhat a háttérben.

Tovább

Tanácsok IBD-vel élőknek Élet gyulladásos bélbetegséggel - Hasznos tanácsok a mindennapokra

Dr. Zsuga Judit

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.