Polipok a vastagbélben - Idejében kellene szűrni!

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az egyik legjobban szűrhető rákfajta a vastagbéldaganat, amely így is a második leggyakoribb daganat hazánkban. Mondhatni, három az egyben megoldás: a tükrözéssel a szűrés mellett a felfedezett polypokat is eltávolítják, sőt, mintavétel is történik. De akkor miért nem járunk vastagbéltükrözésre? Miért rosszak a statisztikák? Egyáltalán mennyire vagyunk tisztában a vastagbél betegségeivel, kezelésükkel?

- Egyre többen keresnek meg azzal, hogy szeretnének kolonoszkópiás vizsgálatot (vastagbéltükrözés) csináltatni, benne van a köztudatban, hogy miért fontos, mi a menete, de tartanak tőle – mondja dr. Takáts Alajos gasztroenterológus, a legnagyobb hazai magán gasztroenterológiai hálózat vezetője, a budapesti rendelő orvosigazgatója a WEBBeteg.hu kérdésére.

Gyanakodni kell a vastagblélrákra, ha megváltozik a széklet habitusa: állaga, színe, a székelés gyakorisága, vagy ha például a hasmenést követően székrekedés lép fel. Fontos jel emellett a fáradékonyság, illetve a hasi fájdalom, ezek azonban már későbbi jelek.

Az első lépés

- Több mint öt éve szerveztünk országosan egy ingyenes székletvértesztet, amely jó kiindulása a vizsgálatnak, ennek során közel ötezer beteget szűrtünk, 10 százalékuknál volt a székletvér pozitív - összegzi az orvosigazgató. - A módszerrel azokat a vérzéseket is felfedezzük, amelyek szabad szemmel nem láthatóak.

Mikor menjük szűrésre?

Ahogyan tőlünk nyugatabbra, nálunk is elegendő 45 és 50 éves kor között elmenni a vastagbéltükrözésre. Amennyiben valakinek a családjában előfordult már vastagbéldaganat, akkor 35-40 éves korban ajánlatos a szűrés. Genetikus elváltozás a familiáris adenomatosus polyposis, amikor több ezer polypot találnak a vastagbélben. Ez egy ritka, öröklött megbetegedés, amely fokozott kockázatot jelent a rák kialakulására. Ebben az esetben minél hamarabb el kell kezdeni a vizsgálatot. Nem kérdés a krónikus bélpanaszokkal küzdőknek, hogy szűrésre kell menniük.

Miért fontos a teszt? Ha már véres a széklet, az jel lehet a vastagbéldaganatra, bár más betegségekben is előfordulhat (pl. vastagbél polypok, autoimmun bélgyulladások, aranyér, végbélrepedés). A felső traktusból eredő szurokszéklet, az emésztett vér is a vérzés jele, de az inkább a vékonybélre, a gyomorra és a nyelőcsőre jellemző – magyarázza a gasztroenterológus.

Árulkodó a vér a székletben!

Éppen ezért a vastagbélrák szűrése Nyugat-Európában egy székletvérteszttel kezdődik, majd a pozitív eseteket nézik meg tükrözéssel. A teszt gyors és pontos eredményt hoz, de nem minden esetben, mert előfordulhat, hogy éppen nincs vérzés, ekkor a teszt a meglevő polyp vagy daganat esetén is negatív. Amerikában éppen ezért a vastagbéltükrözés a megszokott módszer 45 és 50 éves kor között. Aki ezt elmulasztja, magasabb biztosítási díjat szabnak ki rá, sőt, ha kiderül később, hogy a felelőtlensége miatt vastagbéldaganata alakult ki, nem fizeti a biztosító a kezelését. Ez egy kiváló ösztönző módszer arra, hogy foglalkozzunk az egészségünkkel.

"Azt kellene felismerni, hogy jóval kevesebbe kerül, ha a szűrésekre fordítunk pénzt, mintha a vastagbéldaganatot kezeljük."

Előnyös lenne...

Amennyiben panaszmentes állapotban szűrjük a pácienst, és felfedezünk kisebb polypokat, ami jóindulatú elváltozás, a vizsgálat során endoszkóppal eltávolítjuk azokat, és abból már nem lesz rák. Természetesen ebben az esetben a szövettani eredménytől függően 1-3 évente újbóli vizsgálat szükséges - mondja dr. Takáts Alajos. Más kérdés, ha nem jön a beteg, elmulasztja a szűrést, és elkezdenek növekedni a polipok úgy, hogy közben semmiféle panasza nincs.

Éppen ezért nálunk többnyire sikertelen a kezelés, mert már későn, áttétekkel kerül orvoshoz a beteg. Többször belefutunk abba, hogy 60 évesen derül ki a rák, de ha 50 évesen elment volna szűrésre, nyertünk volna 10 vagy több évet – véli a főorvos. Aki időben eljár szűrésre és negatív az eredménye, elegendő 5 évente megismételni a vastagbéltükrözést.

Altatás vagy sem?

Eltérő a gyakorlat. Van olyan állami kórház, ahol rendszeresen altatják a kolonoszkópiás betegeket, van ahol nem, így vagy kifizeti a család a szükséges készítményt, vagy altatás nélkül végzik el a vizsgálatot. Mindez kapacitásfüggő. Vannak páciensek, akik a magánrendelőt választják, még ha külön is kell fizetni az altatásért. A biztonság nem mérhető pénzben – gondolják sokan.

Poliplevétel: a méret a lényeg?

Általában két centiméternél nagyobb méretű polypokat nem távolítanak el olyan magánrendelők, ahol nincs helyben fekvőbeteg háttér. Általában? Igen, mert például a győri rendelőnkben eltávolíthatjuk, a miskolciban már nem – áll értetlenül a döntés előtt a főorvos, aki úgy véli: egységesíteni kellene a protokollt.

- Mindenkinek joga van a fájdalomcsillapításhoz, de a szabályozás ezt nem veszi figyelembe. Évekkel ezelőtt kábító fájdalomcsillapítót kaptak a betegek, de ma már csak egy másik orvos vagy altatóorvos jelenlétében alkalmazhatóak ezek a szerek – mondja dr. Takáts Alajos. Erre azonban nincsenek felkészülve a kórházak, kevés rá a szakorvos, nincs hely és személyzet a betegek szükséges ideig tartó megfigyelésére.

A vastagbéltükrözés menete

Beutaló szükséges a belgyógyászati szakrendelésre, de általában 2-3 hónapos várólistára kell számítani az állami intézményekben. Ha van időpontunk, egy háromnapos rostmentes diéta veszi kezdetét a béltisztítás érdekében.

vastagbéltükrözés

A 15-30 perces vizsgálat során egy hajlékony, közel 170 centiméter hosszú eszközzel a vastagbél egészét átnézik. Ehhez rendszerint bal oldalfekvésbe helyezik a beteget, de ahhoz, hogy a vastagbél egésze látható legyen a műszerrel, menet közben a hátára kell fordítani.

A végbélnyíláson át vezetik az eszközt a vastagbélbe, lassan, óvatosan haladva általában a vékonybél végső szakaszáig. A vastagbél elváltozásainak részletes vizsgálata az eszköz lassú, legalább hat percig tartó kihúzása közben, a bélfal minden négyzetcentiméterének átvizsgálásával zajlik. Ennyi idő kell ahhoz, hogy minden redő mögé belásson a szakorvos.

vastagbéltükrözés monitor

Ha szükséges, levegőt juttatnak a vastagbélbe, a fal és az optika tisztításához pedig vizet is be lehet pumpálni, illetve leszívni.

A vastagbéltükrözés során azonnali eredmény várható, azonban szövetmintavétel esetén több napot kell várni a leletre, hogy kiderüljön: jó- vagy esetleg rosszindulatú volt-e az elváltozás.

Bővebben A vastagbéltükrözés menete

(WEBBeteg.hu - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg összeállítás
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.