Étrendi tanácsok epeműtét vagy epeköves roham után

szerző: Henn Dóra, dietetikus - Vanderlich Egészségcentrum
megjelent:

Görcsösen fáj a jobb oldala a bordák alatt? A fájdalom a lapockába sugárzik? Hányingere, esetleg hasmenése van? Gondolt már, arra, hogy ez epekő is lehet?

Az epeköves görcsöt leggyakrabban kiadós, zsíros étkezés váltja ki. A betegek gyakran számolnak be arról, hogy a tejfölös töltött káposzta, a szalonnás tojásrántotta vagy éppen egy disznóvágás alkalmával elfogyasztott reggeli vagy ebéd után jelentkeztek görcsös panaszaik. Ez utóbbinál az étkezést megelőző tömény alkohol fogyasztása is szerepet játszik. Az epekő eleinte lehet észrevétlen, akkor okoz tüneteket, ha felsérti a hólyagfalat vagy elindul az epevezetékben és esetlegesen elakad.

Az epehólyagrák és tünetei

Az epehólyag-daganat nem túl gyakori betegség. Az emésztőrendszer rosszindulatú daganatai közül az ötödik leggyakoribb, a halálesetet okozó rákos megbetegedések rangsorában pedig a kilencedik. Az epehólyagrák és tünetei

A diéta eleinte szigorú, de folyamatosan bővülő

0. szakasz: az epekő műtétet követően 6-12 órán át a beteg infúziót kap. Ezt követően, ill. roham után (otthon) további folyadékpótlásra van szükség. Naponta többször, kis mennyiségeket igyon beteg.

  • világosra főzött ízesítetlen tea, később ízesíthető (fekete, csipkebogyó, kamilla)
  • szénsavmentes ásványvíz
  • limonádé

1. szakasz: a műtétet/rohamot követő napon a folyadékpótlás mellett a beteg ehet:

  • rántott levest, szárazon pirított liszttel, zöldségfőzeteket (burgonya, gyökér sárgarépa főzőleve), zsírtalanított húslevest, dara- és rizsnyák levest (szétfőzve ezeket)
  • pirított fehér kenyeret és zsemlét, általában a háztartási keksz sem okoz panaszt
  • főtt burgonyát, vizes burgonyapürét, főtt sárgarépát, főtt hántolt rizst, vízben főtt búzadarát
  • reszelt almát, kevés cukrot tartalmazó, citrommal ízesített almakompótot, barack kompótot
  • ezt a szakaszt 2-3 napig kell tartani

2. szakasz: beépítjük az étrendbe a sovány fehérjéket:

  • csirkemellsonka, pulykamellsonka, gépsonka
  • főtt csirkemell, főtt csirkecomb bőr nélkül
  • sovány tejtermékek – kefir, natúr joghurt – a tejet hagyjuk a legvégére.
  • ezeket használva habaráshoz készíthetünk durva rostmentes főzelékeket – burgonya, sárgarépa, tök, cukkini, paraj
  • sovány sajtok – light változatok, Tolnai sovány, Óvári

3. szakasz: a zsírok fokozatos beépítése:

  • kenyérre kenhetünk light margarint
  • a csirkemellet piríthatjuk egy kevés olajon
  • sertés comb, sertés karaj, párizsi, virsli étrendbe iktatása
  • rappista jellegű sajtok reszelve

Ezt követően pedig az epekímélő étrendre kell áttérni, melyről részéletesen itt olvashat

Ha a hólyag eltávolításra került, előfordulhat, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű epe, így a zsíremésztés zavart szenved, hasmenés alakul ki. Ilyenkor visszalépés szükséges, csökkentsük a zsírbevitelt. A szervezet egy idő után alkalmazkodik, és az epevezeték egy szakasza kitágul, így újra képes lesz tárolni az epét. A műtét után 6 héttel át lehet térni a kő kialakulásának kockázatát csökkentő étrendre: zsírszegény, rostban gazdag, napi 4-5 étkezést tartalmazó, kiegyensúlyozott, mértéktartó, vegyes táplálkozásra.

(Henn Dóra, dietetikus, Vanderlich Egészségcentrum)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.