Gluténérzékeny lettem - Hogyan tovább?

szerző: Sándor Judit, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az egyik legnehezebb időszak egy gluténérzékeny beteg életében az, amikor szembesül a diagnózissal. Bár örül, hogy végre kiderült, mi okozza a hónapok óta fennálló tüneteit, mégis gondterheltté válik, hiszen számtalan kérdés kavarog ilyenkor a fejében. Melyek a legfontosabb dolgok, amelyeket tudnia kell a cöliákiával kapcsolatban?

Ismerje meg és tartsa be a gluténmentes étrend alapelveit!

Bár a kezelőorvosa egész biztosan tájékoztatta arról, hogy élethosszig tartó diétát kell követnie, mégis fontos hangsúlyozni ennek fontosságát. Az egészsége érdekében és a további szövődmények (pl. egyéb életintolerancia, béldaganat, stb.) megelőzése végett - még a tünetek megszűnése után is - szigorúan tartsa be a gluténmentes diéta alapelveit! Tévhit az, hogy egyszer-egyszer belefér a gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztása, hiszen ezek súlyosan károsítják a beteg bélrendszerét.

Keressen fel egy témában jártas dietetikust!

Ahhoz, hogy (a lehetőségekhez képest) egészséges diétát kövessen, szüksége lesz egy dietetikusra, aki személyre szabott, minden szükséges tápanyagot tartalmazó étrendet alakít ki Önnek. Sajnos nem elég az, ha Ön tisztában van azzal, hogy mit ehet és mit nem, az étrendből kiiktatott élelmiszereket pótolni kell azért, hogy ne alakuljon ki tápanyaghiány (ezáltal további betegség).

Nézze át az éléskamrát!

Remélhetően nem közvetlenül a diagnózis feltárása előtt végzett nagybevásárlást, ugyanis száműznie kell a glutént tartalmazó élelmiszereket a konyhából. A diagnózis felállítása után még véletlenül se forduljon meg a fejében az, hogy elhasználja a megvett alapanyagokat, ezzel ugyanis tovább súlyosbíthatja a betegségét.

Ha a család többi tagját nem érinti a betegség, természetesen nem muszáj gluténmentesen táplálkozniuk, azonban ilyen esetekben is különítse el az Ön által ehető élelmiszereket egy szekrénybe vagy jól záródó dobozokba, elkerülve ezzel a keresztszennyeződés kialakulását.

A gluténérzékenység figyelmeztető tünetei

A lisztérzékenység vagy gluténérzékenység (cöliákia) hosszú időn át lappanghat, kései felismerése azonban súlyos felszívódási zavarhoz és tápanyaghiányhoz vezethet. A gluténérzékenység figyelmeztető tünetei>>

A konyhai eszközökre is figyeljen!

Kenyér-, pirítós- vagy szendvicssütőből és minden más olyan eszközből, amit nem lehet 100 százalékosan elmosni, érdemes újat vásárolnia. Van olyan beteg, akinél már az apró morzsák is kiváltják a tüneteket.

Vásároljon be!

Miután gluténmentessé varázsolta a konyhát, induljon el vásárlókörútra. Térképezze fel a speciális diétás boltokat és nézzen körül, van-e olyan pékség a környezetében, ahol árulnak gluténmentes termékeket. Jó hír, hogy a nagyobb áruházakban folyamatosan bővül a gluténmentes kínálat, ezért sokszor már ezeken a helyeken is meg lehet oldani a bevásárlást.

Ne csak fogyassza, használja is a gluténmentes alapanyagokat!

Sok embernek először úgy tűnhet, hogy egyszerűbb megvenni a készterméket (pl. kenyeret, süteményt), mint elkészíteni azokat. Kezdetben valóban könnyebbséget jelent egy gluténmentes grízgaluskapor, pizzapor vagy egy süteménypor elkészítése, azonban a diétás élelmiszereknél is igaz az az állítás, hogy a házi készítésű ételek sokkal finomabbak. Nézzen körül a speciális diétás boltokban és ismerkedjen meg az alapanyagokkal. Ha nem akar önmagától kísérletezni, böngésszen a gluténmentes receptekből!

A fel nem ismert lisztérzékenység veszélyei

A lisztérzékenység diagnózisára szerencsés esetben már az első tünetek megjelenésekor fény derül, de sokan vannak, akiknél csak kamaszkorban, vagy felnőttként jelentkezik a betegség és korántsem egyértelmű tünetekkel. Melyek a lisztérzékenység tünetei gyermekkorban? A fel nem ismert lisztérzékenység veszélyei>>

Érvényesítse adókedvezményét!

A betegnek alanyi jogon jár személyi adókedvezmény (2015-ben ez havi 5250 Ft-ot jelent), ha önálló keresettel rendelkezik, gyermekek esetében pedig emelt összegű családi pótlék igénylésére van lehetőség. A kedvezményeket a háziorvos/szakorvos által adott igazolással lehet érvényesíteni.

(WEBBeteg - Sándor Judit, újságíró)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.