Megelőzhető-e a vakbélgyulladás?

szerző: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A leggyakrabban előforduló, sürgős műtéti beavatkozást igénylő, hasi fájdalommal járó megbetegedés a vakbélgyulladás, amelynek hétköznapi elnevezése valójában megtévesztő, hiszen nem a vakbél, hanem a féregnyúlvány gyulladásos megbetegedéséről van szó. Megóvhatjuk-e magunkat és gyermekünket a vakbélgyulladás kialakulásától?

Vakbélgyulladás - A téma cikkei

5/1 A vakbélgyulladás és tünetei
5/2 A vakbélműtét és típusai
5/3 A vakbélgyulladás tünetei gyermekeknél
5/4 Megelőzhető-e a vakbélgyulladás?
5/5 Vakbélgyulladás terhesség alatt

A népesség körülbelül 5-10 százalékánál – leggyakrabban 10 és 30 éves kor között – fordul elő vakbélgyulladás, ami tulajdonképpen a féregnyúlvány megbetegedését jelenti.

Mi okozhat vakbélgyulladást?

A gyulladás kialakulásához legtöbbször a féregnyúlvány nyílásának elzáródása vezet. Az elzáródás hátterében állhat a féregnyúlványban található nyirokszövet duzzanata, idegentest, bélféreg vagy daganat. Az elzáródás következtében romlik a vérkeringés és fertőzés jön létre gennyes gyulladással. Kezelés nélkül kifekélyesedés, majd a bélfal elhalása és kiterjedt hasüregi gyulladás, szepszis alakulhat ki.

Hogyan előzhető meg?

A vakbélgyulladás kialakulásának megelőzésében nincsenek abszolút támpontok. Törekedni kell a normális bélmozgás és a rendszeres székletürítés fenntartására. Lassú bélmozgás, illetve székrekedés esetén ugyanis nagyobb lehet a valószínűsége annak, hogy egy székletrög elakad a féregnyúlvány kezdeti szakaszán és elzárja azt. Ennek elkerülése érdekében fontos a kiegyensúlyozott étrend kialakítása:

  • egyrészt a túlzott fehérje- és zsírbevitel elkerülése,
  • másrészt a megfelelő mennyiségű rost- és folyadékbevitel betartása.

Továbbá a probiotikumok rendszeres fogyasztásával támogathatjuk a normális bélflóra fenntartását, és megelőzhetjük a gyulladást okozó káros baktériumok számának növekedését.

Vakbélgyulladás gyanúja esetén azonnal forduljon orvoshoz!

Megbetegedés esetén fontos a késlekedés nélküli diagnózis és operáció, mert annak halasztódása életveszélyes szövődmények kialakulásához vezethet.

Még ha egyébként minden Öntől telhetőt meg is tesz annak érdekében, hogy a betegséget elkerülje, mivel biztos megelőzésére nincs mód, gyanús tünetek esetén mindig azonnal orvoshoz kell fordulni, vagy orvost kell hívni.

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász

Cikkajánló

Vakbélgyulladás
A vakbélgyulladás a lakosság mintegy 10 százalékát érinti élete folyamán, leggyakoribb a 10-30 éves korosztályban. Felismerése azonban nem egyszerű, mivel tünetei között számos olyan van, amely más betegségre is jellemző.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sasi Szabó László, sebész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.