A fel nem ismert lisztérzékenység veszélyei

szerző: Dr. Polgár Marianne, gyermekgyógyász, gasztroenterológus - Budai Allergiaközpont
frissítve:

A lisztérzékenység diagnózisára szerencsés esetben már az első tünetek megjelenésekor fény derül, de sokan vannak, akiknél csak kamaszkorban vagy felnőttként jelentkezik a betegség és korántsem egyértelmű tünetekkel.

A téma cikkei - Lisztérzékenység

3/1 Lisztérzékenység tünetei, kezelése
3/2 Lisztérzékeny betegek táplálkozása: a gluténmentes diéta
3/3 Lisztérzékenység gyermekkorban

A lisztérzékenység tünetei gyermekkorban

A lisztérzékenység vagy gluténérzékenység bármely életkorban kialakulhat, de eltérő tünetekkel jelentkezhet gyermek- és felnőttkorban. A szülők általában a gluténtartalmú ételek bevezetését követő hetekben-hónapokban észlelik, hogy a gyermek széklete megváltozott, gyakori hasmenés jelentkezik, a kicsi nyűgös, puffad, a hasát fájlalja.

Ha gasztroenterológus szakorvoshoz fordulnak, ott elvégzik a szükséges vérvizsgálatot, ami megerősíti a cöliákia gyanúját. A vérvételt követően szükség esetén a vékonybél szövettani vizsgálat elvégzésére is sor kerül, amellyel felállítható a lisztérzékenység (cöliákia) diagnózisa.

Az igazolt cöliákia életen át tartó állapot és gluténmentes diétát tesz szükségessé. A gluténmentes étrend betartásával megszűnnek a tünetek, a korábbi beteg egészséges életet élhet.

A glutén fogyasztásának következményei

Ha a betegséget nem diagnosztizáljuk és a gyermek továbbra is gluténtartalmú ételeket fogyaszt, akkor idővel a vékonybél nyálkahártyájának súlyos sorvadása jön létre – figyelmeztet dr. Polgár Marianne, gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

Mivel a tápanyagok felszívódásában szerepet játszó bélbolyhok is itt találhatók, a beteg szervezetében a tápanyagok optimális felszívódása nem jön létre, nem tudnak megfelelően hasznosulni a szervezetben. Ennek következtében a beteg hiába étkezik változatosan, vagy szed vitaminokat, a szervezete mégis „éhezik”. Gyakran már csak ebben a stádiumban kerül sor a betegség felismerésére: sokszor a krónikus vashiányos vérszegénység, jelentős fogyás, fejlődésbeli elmaradás (alacsonyabb növés, a nemi érés késése) hívja fel rá a figyelmet.

Bővebben Tények és tévhitek a lisztérzékenységről

A betegség nemcsak gyermekeknél, hanem később, felnőttkorban is jelentkezhet. Dr. Polgár Marianne arra figyelmeztet, hogy ilyenkor még magasabb a szövődmények kialakulásának a rizikója, mivel kevesen gondolnak arra, hogy panaszaik hátterében lisztérzékenység áll. Számolni kell azzal, hogy cöliákia bármely életkorban kialakulhat, és nagyon gyakran nem a leírt és jól felismerhető gyermekkori tünetekkel jelentkezik. Gyakran csak alacsony növés, a nemi érés késése, vagy felnőtteknél meddőség, indokolatlan vérszegénység, a csontok csökkent mésztartalma lehet az egyetlen tünet.

Ez a cikk is érdekelheti Lisztérzékeny vagyok?!

Ezek a betegségek is felmerülhetnek

Megelőzhető a cöliákia?

A jelenlegi kutatások szerint a lisztérzékenység megelőzhető, ha a csecsemőt 4-7 hónapos kora között megismertetjük a gluténnal. A gyakorlati megvalósítás többféle módon lehetséges, erre vonatkozóan egységes protokoll nincs. Egyik módja, hogy 1 teáskanál búzaliszttel sűrítjük az ebben az életkorban adható főzelékeket. Másik mód pedig, hogy tej-, tojásmentes kekszet (háztartási) morzsolunk a gyümölcspépbe (1/2 db/nap vagy 1 db/2 nap). Mivel nem a glutén étrendbe történő bevezetéséről van szó, hanem csak megismertetésről, így a mennyiségi előírásokat lényeges betartani.

A glutén bemutatásával egy időben az anyatejes táplálást folytatni kell legalább a csecsemő 6 hónapos koráig, a szolidok (szilárd táplálékok) bevezetése mellett. A glutén tartalmú szolidokat mindenképp 7 hónapos kor körül fokozatosan kell bevezetni. Számos allergia megelőzésre vonatkozó vizsgálat is arra az eredményre jutott, hogy a táplálékok bevezetésének késleltetése nem hogy megelőző hatású, hanem éppen ellenkezőleg növelheti a táplálékallergia kialakulását.

Tovább Mit ehet a lisztérzékeny beteg? A gluténmentes diéta szabályai

TIPP Receptek lisztérzékenyeknek és más speciális diétára szoruló betegeknek

WEBBeteg

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Felhasznált forrás: Budai Allergiaközpont - Dr. Polgár Marianne, gyermekgyógyász, gasztroenterológus
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Cikkajánló

Lisztérzékenység tünetei, kezelése

Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Lisztérzékenység
A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, melyet a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, a glutén vált ki az erre fogékony embereknél.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dervalics Dóra, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.