Laktózérzékenység bármilyen életkorban jelentkezhet

szerző: Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus - Budai Allergiaközpont
frissítve:

A laktózérzékeny beteg szervezete nem tudja megemészteni a tejcukrot, mivel a lebontásához szükséges enzim hiányzik vagy működése lecsökkent. A probléma jelentkezhet születéstől fogva, de az életkorral előrehaladva egyre gyakrabban fordul elő, és átmenetileg vagy tartósan is fennállhat.

A tejcukor-érzékenység legritkább formája olyan veleszületett genetikai rendellenesség miatt alakul ki, amely esetén egyáltalán nem termelődik laktáz a vékonybélben. A tünetek ilyen esetben már születéskor jelentkeznek, újszülött korban diagnosztizálják. Csecsemő- és kisgyermekkorban jóval gyakoribb a tejfehérje-allergia (tehéttej-allergia), amely azonban nem keverendő össze a laktózintoleranciával.

Az elsődleges laktózérzékenység ezzel szemben felnőtteknél (néha már nagyobb gyerekeknél is) jelentkezik, az életkor előrehaladtával ugyanis természetes módon is csökken a laktáz enzim termelődése a szervezetben. Egyéni érzékenységtől függően bárkinél megjelenhetnek a tünetek, a magyar felnőtt lakosság 20-30 százalékának van különböző mértékű tejcukorbontási zavara, az életkor előrehaladtával egyre kisebb mennyiség is panaszokat válthat ki.

A felsoroltak mellett létezik a tejcukor-érzékenységnek egy harmadik formája is, ez a másodlagos laktózérzékenység. Ez általában fertőzések, például akut bélfertőzések, bakteriális, vagy vírusos hasmenések, gyulladásos bélbetegségek következtében jelentkezik, de előfordulhat antibiotikumos kezelések után is. A laktázhiány ezen formája életkortól függetlenül, gyerekeknél és felnőtteknél is jelentkezhet. Ilyen esetekben a laktózt tartalmazó termékeket az alapbetegség gyógyulásáig el kell kerülni.

Tovább

(Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus)

Cikkajánló

Laktózintolerancia - Hogyan lehet felismerni?

Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Laktózérzékenység
A laktózt (tejcukrot) a laktáz nevű enzim alakítja át a vékonybélben felszívódó glükózzá és galaktózzá. Ha ez az enzim hiányzik, az laktózintoleranciát (laktózérzékenységet) okoz, azaz a szervezet nem tudja átalakítani és hasznosítani a cukrot.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.