Laktózérzékenység bármilyen életkorban jelentkezhet

Szerző: Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit,
gasztroenterológus

A laktózérzékeny beteg szervezete nem tudja megemészteni a tejcukrot, mivel a lebontásához szükséges enzim hiányzik vagy működése lecsökkent. A probléma jelentkezhet születéstől fogva, de az életkorral előrehaladva egyre gyakrabban fordul elő.

Hasi tüneteket okoz

A tejcukor lebontását a vékonybélben termelődő laktáz enzim végzi. Ennek hiányában a szervezet képtelen a tejcukrot megfelelően megemészteni. A problémára általában hasi diszkomfort érzés hívja fel a figyelmet. Az érintetteknél hasfájás, intenzív bélhangok, puffadás, hasmenés jelentkezik a tej fogyasztását követő, általában egy-két óra elteltével – sorolja a jellemző tüneteket dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus. A panaszok erőssége egyénenként eltérő, a szervezetben termelődő laktáz mennyiségétől függ: minél kevesebb az enzim, a tünetek annál gyakrabban és erősebben jelentkeznek.

Gyermekeket és felnőtteket is érint

A tejcukor-érzékenység legritkább formája olyan genetikai rendellenesség miatt alakul ki, amely esetén egyáltalán nem termelődik laktáz a vékonybélben. A tünetek ilyen esetben már születéskor jelentkeznek, újszülött korban diagnosztizálják. Az elsődleges laktózérzékenység ezzel szemben felnőtteknél jelentkezik, az életkor előrehaladtával ugyanis természetes módon is csökken a laktáz enzim termelődése a szervezetben. Egyéni érzékenységtől függően bárkinél megjelenhetnek a tünetek, a magyar felnőtt lakosság 20-30 százalékának van tejcukorbontási zavara.

Betegség miatt is kialakulhat

A felsoroltak mellett létezik a tejcukor-érzékenységnek egy harmadik formája is, ez a másodlagos laktózérzékenység. Ez általában fertőzések, például akut bélfertőzések, bakteriális, vagy vírusos hasmenések, gyulladásos bélbetegségek következtében jelentkezik, de előfordulhat antibiotikumos kezelések után is. Ilyen esetekben a laktózt tartalmazó termékeket az alapbetegség gyógyulásáig el kell kerülni.

Diétával és enzimpótlással kezelhető

A tejcukor-érzékenység kilégzéses hidrogénteszttel és kizárásos diétával – a tejtermékek átmeneti ideig történő teljes elhagyásával – igazolható. A kezelése laktózmentes diétával történik, laktózmentes tejet, savanyított tejkészítményeket továbbra is az étrendbe lehet illeszteni: sajt, túró, joghurt, kefir a tűrőképességnek megfelelő mértékben fogyasztható. A diéta mellett a laktáz enzim tabletta vagy cseppek segítségével is pótolható, ami jó megoldás lehet például étteremben vagy vendégségben, ha a beteg nem biztos az adott étel laktózmentességében – teszi hozzá dr. Hidvégi Edit.

Olvasson tovább! Ha az egy pohár tej is túl sok

(Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus)

Módosítva: 2019.02.11 18:34, Megjelenés: 2018.02.04 17:25
Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

CIKKAJÁNLÓ

 Gerincferdülés
A gerincferdülés a gerinc oldalirányú elhajlása. Mit tehet a beteg, ha gyógyulni szeretne?
 Nem lát élesen?
Unja már a szemüveget és a kontaktlencsét? Megoldás lehet a lézeres szemműtét! (x)
December a várva várt családi vendégjárások hónapja, amikor lépten-nyomon terített asztalba botlunk. A sok finomság azonban számos veszélyt is rejt,...
A világ lakosságának 70 százaléka kisebb-nagyobb fokú laktózérzékenységben szenved, ennek evolúciós okai vannak. Sok étel tartalmaz titokban laktózt...
Lehetséges, hogy laktózérzékeny vagyok, de még nem voltam terheléses vérvételen, mert félek a vérvételtől. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának...