Mivel pótolja a búzadarát, ha lisztérzékeny?

Budai Allergiaközpont
megjelent:

A rizsdara a lisztérzékenyek étrendjében is jól használható összetevő, különösen azok számára jó alternatíva, akik a kukoricadara ízét nem kedvelik.

Lisztérzékeny betegek táplálkozása

Ez a betegség sajnos egy életre szól, melynek terápiája kizárólag szigorú diétával oldható meg. A cél elsősorban a klinikai tünetek (hasmenés, hányás) megszűntetése, a felszívó funkciók helyreállítása, valamint a daganatos elváltozások kialakulásának megelőzése. Lisztérzékeny betegek táplálkozása>>

A rizs 77 százalék keményítő formájában jelenlévő szénhidrátot, 7-8 százalék fehérjét és 1,3 százalék zsírt tartalmaz, továbbá 0,6 százaléka ásványi anyagokból és nyomelemekből áll. Főként foszfort, vasat, magnéziumot, cinket tartalmaz.

Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa elmondta, hogy a rizsdara készítése során a rizsszemeket apró szemcsékké őrlik, így az értékes összetevők nem vesznek el, íze is a megszokottal teljesen megegyező, állagánál fogva viszont sokoldalúan használható.

Hagyományos búzadara helyett főleg 2 alapanyag közül választhatnak a lisztérzékenyek: rizsdara vagy kukoricadara. A kukoricadara jobban elterjedt, az ára is kedvező, azonban sok gluténérzékeny beteg nem fogyasztja szívesen, jellegzetes kukorica íze miatt. Számukra lehet jó választás a rizsdara, mely gluténmentes alapanyag, és kiválóan helyettesíti a hagyományos búzadarát. Jól használható tejbegríz, grízes tészta, túrógombóc, esetleg sütemények felhasználásához is, mint a gyümölcsös túrószelet esetében is. A recept érdekessége a hozzáadott útifűmaghéj, mely magas rosttartalmánál fogva kedvezően hat az emésztésre.

Gyümölcsös túrószelet

Hozzávalók:

  • 500 g túró
  • 175 g natúr joghurt
  • 5 db tojás
  • 5 evőkanál rizsdara
  • 5 evőkanál xilit
  • 1 evőkanál útifűmaghéj
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 db őszibarack
  • 1 fürt szőlő

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához adjuk a xilitet és fehéredésig keverjük. Ezután hozzáadjuk a széttört túrót, rizsdarát, útifűmaghéjat, joghurtot és a citrom reszelt héját. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a túrós masszához forgatjuk. Végül sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és a tetején szépen elrendezzük a vékony szeletekre vágott barackot és a szőlőszemeket. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.

(Budai Allergiaközpont)

Cikkajánló

Lisztérzékenység tünetei, kezelése

Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Lisztérzékenység
A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, melyet a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, a glutén vált ki az erre fogékony embereknél.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dervalics Dóra, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.