Tejcukorérzékeny betegek táplálkozása

Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles
táplálkozástudományi szakember

Tejcukor-érzékenységről (laktózintoleranciáról) akkor beszélünk, ha a tejcukor (laktóz) bontó enzim (laktáz) részlegesen vagy teljesen hiányzik a szervezetből. Ezáltal a tejcukor emésztetlenül halad a vastagbélbe, ahol a baktériumok elbontják rövid szénláncú zsírsavakká és gázokká.

A téma cikkei

5/1 Tejcukor-érzékenység: Tünetek és diagnózis
5/2 Hasmenés és laktóz intolerancia
5/3 Laktóz intolerancia
5/4 Ha az egy pohár tej is túl sok
5/5 Tejcukorérzékeny betegek táplálkozása

Primer laktózintolerancia során már a születéskor hiányzik a laktáz enzim, a szekunder pedig egy szerzett állapot. Tünetei lehetnek a puffadás, a hasi diszkomfort érzés, a hasmenés és a bűzös széklet.

A diétának fontos szerepe van ebben a betegségben, az egyéni tolerancia pedig kifejezetten a szekunder tejcukorérzékenyek esetében bír nagy jelentőséggel. Egyesek ugyanis bizonyos mennyiségű tejet el tudnak fogyasztani, míg mások teljesen tejcukormentes étrendre kényszerülnek. A laktáz enzimet gyógyszeresen lehet pótolni (Lactase rágótabletta), egy tabletta enzimaktivitása kb. 200 ml tej (~10 g laktóz) elfogyasztásához elegendő.

Hogyan állítsuk össze az étrendet?

Az étrend összeállítását az egészséges, kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás alapján kell elvégezni, figyelembe véve a tejcukor szükséges (egyéni) mértékű elhagyását. A laktóz a tejben található meg, amelynek laktóztartalma 5 g/100 g. Ha a beteg bírja, 50 és 200 ml között adható egy-egy alkalommal. Hasonló a helyzet a reggeli italokkal, kakaóval, karamellás itallal, és az íróval. Forgalomba hoztak laktózmentes tejet, amelyben kevesebb, mint 0,1 g/100 g laktóz található. Az alacsony tejcukortartalmú savanyított termékek fogyasztása kisebb mértékben megengedett, ha tolerálja a beteg. Mivel a savanyított termékekben a mikroorganizmusok a tejcukrot használják fel a szaporodásukhoz, így azok kb. 20-40 %-kal kevesebbet tartalmaznak.

A boltok polcain találhatnak laktózmentes joghurtot is. A túró, a félkemény és kemény sajtok (pl. Trappista, Parmezán, Edami) laktóztartalma szintén csökken az elkészítésük során, tehát kisebb-nagyobb mértékben fogyaszthatóak. A jelentős kalcium tartalom miatt nem tanácsos a tejtermékek teljes kiiktatása az étrendből, hanem a laktózmentes termékek, speciális növényi italok (pl. szójaital) fogyasztása javasolt.

Egyéb termékek is tartalmazhatnak laktózt, ezért ajánlott figyelemmel kísérni a Laktóz Érzékenyek Társasága listáját, amelyben a laktózmentes gyógyszerek szerepelnek (bevonó és vivőanyagként alkalmazhatják a tejcukrot), valamint a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank listáját, amelyben a tejcukormentes élelmiszeripari termékek vannak felsorolva. Tejcukrot tartalmazhat a tejpor, a savópor és a savó is.

Sok laktóz lehet a készételekben, pl. levesporok, salátaöntetek, a tésztaipari termékek közül a tejes kifliben, vajas kifliben, császárzsemlében, kalácsokban, túrós táskában, briósban. A zsiradékokban is előfordulhat a tejcukor, pl. vaj, margarinok, vajkrémek, szendvicskrémek. Tejcukormentes a Liga és a Delma light margarin.

A zöldségek és gyümölcsök mentesek a laktóztól, úgy, mint a tőkehúsok, de a felvágottak adalékanyagként tartalmazhatják, így a nyilvántartásból érdemes tájékozódni.

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

5/4 Ha az egy pohár tej is túl sok |5/5 | Következő oldal

Módosítva: 2018.04.30 19:41, Megjelenés: 2018.04.30 19:41
Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

CIKKAJÁNLÓ

 A tenziós fejfájás
A munkavégző képességre és az életminőségre jelentős befolyással bír.
 Nem lát élesen?
Unja már a szemüveget és a kontaktlencsét? Megoldás lehet a lézeres szemműtét! (x)
A legtöbben jól tudják, milyen ételek tesznek jót az egészségnek, és mik ártalmasak: sokszor halljuk, hogy fogyasszunk brokkolit, paprikát, sárgarépát,...
Miközben a csapból is az folyik, hogy az egészséges élethez mindenből szükségünk van egy kicsire, vannak, akik azt állítják, az összes gabonafélét...
Nemzetközi tanulmányok szerint a Földközi-tenger vidékének lakói - mindenek előtt a Kréta szigetén élők - számíthatnak a leghosszabb élettartamra....
A sport nem csak alakunknak tesz jót, hanem önértékelésünket is javítja. Egy kis életmódbeli változtatással feszes izmokra és jó közérzetre tehet...
A szív- és érrendszeri megbetegedések (a szívinfarktus, agyi keringési zavar, alsó végtagi verőérbetegség, magasvérnyomás) a népesség nagy részét...
A testsúly egy olyan egyenlet végeredménye, melyben az egyik változó a bevitt kalória.