Az aranyér kezelése házi gyógymódokkal

szerző: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász frissítve:

Az aranyerek gyulladását követő fájdalom, duzzadás a megelőzésre ajánlott eljárások mellett számos hasznos házi praktikával is enyhíthető. Amennyiben egy héten belül nem csillapodnak panaszai, érdemes orvost felkeresni.

Az aranyér téma cikkei

8/1 Az aranyér típusai és tünetei
8/2 Az aranyér okai és megelőzése
8/3 Az aranyér kivizsgálása
8/4 Az aranyér gyógyszeres kezelése
8/5 Az aranyérműtét
8/6 Az aranyér kezelése házi gyógymódokkal
8/7 Amit az aranyérgyűrűzésről tudni kell
8/8 Az aranyér lehetséges szövődményei

Aranyér esetén az öngyógyító módszerek segíthetnek a tünetek enyhítésében, azonban nem fogják eltüntetni az aranyeret. A házi praktikák mellett a megfelelő szakértelemmel előállított készítmények is segítségére lehetnek a tünetek enyhítésében és megszüntetésében, amelyek bizonyított hatásuknak köszönhetően eredményesebb gyógyulást garantálnak. Amennyiben egy héten belül nem enyhülnek a tünetek a vény nélkül kapható szerek alkalmazása mellett, illetve ha a fájdalom súlyos, vagy nehezen elálló vérzés jelentkezik, érdemes orvosi segítséget kérni.

Házi gyógymódok az aranyeres tünetek enyhítéséért

  • Higiénia a végbélnyílás környékén. Lehetőleg minden székelés után meleg vízzel mossa le a végbélnyílás környékét. Nem muszáj szappant használni, ez kiszáríthatja a végbél környéki érzékeny bőrt és fokozhatja a fájdalmat. Fürdés után száraz törölközővel finoman itassa fel a nedvességet az érintett területetről, mert az állandó nedvesség gombás fertőzéshez vezethet. Ezután jöhet az aranyér elleni krém vagy kúp alkalmazása.

  • Meleg ülőfürdő. Kipróbálhatja a naponta néhány alkalommal a meleg vizes ülőfürdőt, amibe sót és kamillát is tehet (fontos azonban megjegyezni, hogy ezek túl gyakori alkalmazása száríthatja a bőrt).

  • Hideg víz, jegelés. Ha külső aranyere van és az előbbiek nem hoznának javulást, alkalmazhat hideg vizes borogatást, vagy jegelheti a végbélnyílás körüli területet. A jeget soha nem szabad közvetlenül a bőrre helyezni, egy ruhába csavarva tegye azt.

  • Nedves törlőkendő. Ha érzékeny külső aranyere van, ne használjon száraz WC papírt, inkább irritáló anyagtól mentes, nedves törlőkendőt (pl. babapopsi-törlőt).

  • Ülőpárna használata. Amennyiben munkaköre miatt kénytelen tartósan egyhelyben ülni (pl. irodai munka, távolsági buszsofőr) javasolt speciális ülőpárna (aranyérpárna) alkalmazása. Ez a középen lyukas fánk vagy U alakú párna megfelelő alátámasztást biztosít, szabadon hagyva a gát és a végbélnyílás területét, csökkentve a gyulladt aranyér irritációját.

Mit tehet még az aranyér gyógyulása, vagy megelőzése érdekében?

Az alábbi módszerek segítségével a gyulladt aranyér gyógyulása is meggyorsítható, illetve az aranyér kialakulása, illetve begyulladása is megelőzhető, vagy késleltethető.

Rostban gazdag étrend

Sok zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű gabona fogyasztásával a belek aktívabbak lesznek és széklete kisebb erőfeszítéssel lesz üríthető. A túlzott mértékben fogyasztott feldolgozott. zsíros, fűszeres, csípős ételek megterhelik emésztésünket, és a székelés is rendszertelenné válhat. Akár szorulás vagy rendszeres hasmenés is kialakulhat, melyek fokozhatják vagy előidézhetik az aranyeres panaszokat.

A rostok ezzel szemben segít megelőzni az aranyerek kialakulását, illetve a meglévő aranyerek tüneteinek romlását. Elérhetőek rostalapú táplálékkiegészítők is, ezek alkalmazása mellett azonban mindenképpen legalább napi 8 pohár folyadékot kell fogyasztani, különben a kiegészítő rost székrekedést okozhat.

A hirtelen megnövekedett rostbevitel, illetve egyes zöldségek fogyasztása fokozott bélgázosságot okozhatnak eleinte, ez azonban az aranyeresség panaszaira érdemben nincs hatással, nem ront a tüneteken.

Bőséges folyadékbevitel

Aki sok folyadékot iszik, annak belei kevesebb vizet szívnak vissza a béltartalomból és a széklet kevésbé lesz kemény. A víz, illetve más folyadék szükséges mennyisége függ az életkortól, az egészségi állapottól és a fizikai aktivitástól, illetve az elfogyasztott rost mennyiségétől is.

Ne álljon, ne üljön egy helyben hosszú ideig!

Ha túl hosszú ideig ül (különösen, ha a WC-n), nő a végbél környéki vénákban a vérnyomás, amely a tünetek kiújulását vagy romlását idézi elő. A túl hosszú ideig való állás szintén az alsó testfél vénáit terhelik.

Rendszeres testmozgás

A hosszú ideig tartó állással vagy üléssel járó munkát érdemes megszakítani meg egy kis járkálással, mozgással, ami javítja a vénás vér elfolyását a test alsó részéből és csökkenti a vénákra nehezedő nyomást. A statikus testhelyzetet oldó gyakori könnyű mozgás hasznos az alsó végtagi vénatágulatok és a vénás trombózis megelőzésében, sőt segíthet a súlyfölöslegtől való megszabadulásban is.

Kerülni az erőlködést

Az erőlködés, a levegő visszatartása széklet ürítése közben a végbél alsó szakaszában található vénák fokozott nyomását hozhatja létre. Ennek elkerülésére székelési inger esetén azonnal érdemes WC-re menni. Túl hosszú visszatartás esetén a széklet szárazabbá válik és ürítése nehezebb lesz. Emellett lehetőség szerint kerülni kell a cipekedést és a nehéz tárgyak emelgetését is.

Kezelje időben a köhögését!

Ha a betegnek köhögéssel járó légúti betegsége van, hamar kezdjen nyákoldót szedni, hogy a légúti váladék minél könnyebben tudjon ürülni, ezáltal elkerülhető a köhögésből fakadó kiújulás esélye.

Mikor nem elég a házi gyógymód?

Az aranyér elleni házi módszerek mellett használja a vény nélkül is kapható, külsőleg alkalmazandó, aranyér kezelésére szolgáló krémeket, kúpokat. Ez közvetlenül székelés után ideális.

Általánosságban akkor kell orvoshoz fordulni, ha az aranyé nem csillapodóan vérzik, vagy hetek alatt sem javul a különböző házi gyógymódokra. Az orvos tud hatékonyabb megoldásokat javasolni, akár célzott gyógyszeres székletlazító kezelést, akár aranyérműtétet. Ez azért is fontos, mivel így elkerülhetővé válnak az aranyér súlyos szövődményei (aranyeres krízis, végbélprolapsus, fekély, trombózis, érelhalás).

A friss, piros véres széklet leggyakoribb oka a belső aranyér, így kis mennyiségű vér esetén nem kell a legrosszabbra gondolni. A végbélen keresztül azonban más miatt is ürülhet vér, ezért érdemes orvosát felkeresni a háttérben álló esetleges súlyosabb betegségek (vastagbél fekélyek és daganatok) kizárása érdekében. Ha a vérzés nagy mennyiségű, a beteg szédül, vagy az ájulás határán van, akkor minél előbb orvosi ellátás, esetleg kórházi felvétel is szükség lehet.

Ez is érdekelheti Az aranyér gyógyszeres kezelése

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológusDr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk:
Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Aktualizálta: Dr. Dunás-Varga Veronika belgyógyász

Cikkajánló

Az aranyér típusai és tünetei

Dr. Zsuga Judit, Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Aranyér
Az aranyér kellemetlen beszédtéma, ám nagyon gyakori betegség. Milyen tünetek esetén kell aranyérre gondolni? Milyen típusai vannak, és mit lehet tenni az aranyér ellen?
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Boros Miklós, Dr. Lesznyák Judit
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.