Probiotikumok és puffadás

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
frissítve:

A probiotikum kifejezés azokra az élő mikroorganizmusokra utal, melyeket "jó baktériumként" is szoktak nevezni. Ezek megtalálhatóak az emberi emésztőrendszerben, és javítják annak egészségét. A jelenlegi kutatások arra utalnak, hogy meggyőző kapcsolat van a probiotikumok és a puffadás között.

A probiotikumok ösztönzik a jótékony mikroorganizmusok növekedését az emésztőrendszerben, miközben csökkentik a károsak mennyiségét. A probiotikumok hatékonyan használhatók a hasmenés, laktóz intolerancia, irritábilis bél szindróma és húgyúti fertőzések kezelésére.

A természetben előforduló probiotikumokat a rendszeresen használták a történelem során, leggyakrabban erjesztéses folyamattal állították elő. A probiotikumok ma már több formában is kaphatóak, tabletta, kapszula, por alakban. A leggyakoribbak a Lactobacillus és a Bifidobaktérium.

Ezek a mikroorganizmusok probiotikus készítményekben és élelmiszerekben (pl. joghurt) egyaránt megtalálhatóak. Az élelmiszerekbe, ahol a mikroorganizmusok sérülnek a gyártás során (pl. pasztőrözés), a probiotikumokat gyakran utólag adják a termékhez.

A probiotikus kezelés alapja az a meggyőződés, hogy a „jó baktériumok” segítenek az immunrendszer erősítésében, a megbetegedések megelőzésében. A probiotikumokról mindemellett azt is kimutatták, hogy segítik a tápanyagok felszívódását, az emésztést, és mostanában folynak kutatások a bőrgyógyászati és rákmegelőző hatásukról is.

Haspuffadás, bélgázok

A hasi fájdalmat és székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasza a betegeknek a haspuffadás, a fokozott böfögés, a teltségérzés. Mi okozza a panaszokat?

Kezelés probiotikummal kockázat nélkül

A puffadás egyik oka a vékonybélben történő bakteriális elszaporodás. A probiotikumok azonban segítik egyensúlyban tartani a baktériumok arányát, ami azt jelenti, hogy visszaszorítja a hasi puffadást. Ráadásul, mivel a probiotikumok normális körülmények között is megtalálhatóak az emésztőrendszerben, a probiotikus kezelés nem jelent kockázatot.

Ugyanakkor némi mellékhatással itt is kell számolni, és a hosszú távú klinikai vizsgálatok alapján nem javasoltak fiatal gyermekeknek, időseknek és sérült immunrendszerűeknek.

Ne feledje, hogy a probiotikumok nem gyógyszerek, hanem étrend kiegészítők, és míg az egyik törzs hasznos lehet az Ön számára, a másik talán nem.

Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum

Immunrendszerünket nemcsak nyirokszervek és nyirokcsomók alkotják, hanem fontos részét képezi az az 1-2 kilogrammnyi hasznos baktériumtömeg is, amely a bélrendszerben, döntően a vastagbél területén helyezkedik el. A saját sejtjeink számának tízszeresét (!) kitevő baktériumok táplálása és életfeltételeinek biztosítása legalább olyan fontos, mint a saját sejtjeinké.
Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum - Orvosszemmel a fogalmakról

(WEBBeteg - Cs. K., fordító; forrás: Livestrong)

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.