Mi a májrák? Mi nem májrák?

Rákgyógyítás
megjelent:

A leggyakoribb kérdéseket vesszük sorra a májrákról, hogy segítsük a tájékozódást, eloszlassunk tévhiteket, a rizikócsoportba tartozó embereket biztassuk a szűrővizsgálatra.

Mi a májrák?

Azokat a rosszindulatú daganatokat nevezzük elsődleges (primer) májráknak, amelyek a máj sejtjeiből indulnak ki. A májsejtrák latin neve Hepatocellularis carcinoma, orvosi rövidítése HCC.

Mi nem májrák?

A májban viszonylag gyakoriak a jóindulatú daganatok, ezek nem tekinthetők májráknak. A májáttét (metasztázis) sem májrák. Ekkor a szervezet valamelyik másik szervéből – vastagbél, vese, tüdő stb. – a véráram útján jutnak el a ráksejtek a májba, s ott daganattá növekednek. A különbségtétel azért fontos, mert az áttétek esetén a májban lévő daganat biológiai jellemzői sokkal inkább hasonlítanak a kiinduló daganatéra, ezért alapvetően másként kell ezeket kezelni.

Kit fenyeget a májrák?

A májrák az esetek többségében egy régóta fennálló májbetegség talaján fejlődik ki: tíz májrákos betegből kilencnek korábban májzsugorodása (májcirrózis) alakult ki, amiről vagy volt tudomása vagy nem. A májzsugorodást kiválthatja a rendszeres alkoholfogyasztás, a hepatitis B vagy hepatitis C vírusfertőzés. A világ egyes térségeiben kockázatot hordoz a penészgombák által termelt aflatoxin a növényekben, a betegség megjelenésének veszélyét fokozzák azok a testépítők is, akik anabolikus szteroidokkal növelik izmaikat. A kitettséget növeli a cukorbetegség és az elhízás (zsírmáj), s egyes örökletes betegségek.

Miért veszélyes a májcirrózis?

A májcirrózis nyomán a májban göbök jelennek meg, s a betegség a máj szerkezetének mind jelentősebb, visszafordíthatatlan átépülését okozza. A májzsugorodás megnevezés megtévesztő lehet: nem az egész szerv zsugorodik (annak kiterjedése sokszor inkább növekszik), hanem a májnak a működő része lesz egyre kisebb. A májcirrózis egy kritikus mértéket elérve önmaga is sok – akár végzetes – szövődmény kialakulásához vezethet, a májelégtelenség vagy vérzések kialakulása mellett az egyik ilyen szövődmény lehet a rosszindulatú májrák. A májcirrózis nem gyógyítható, szövődményeiben évente mintegy 7 ezer ember hal meg Magyarországon.

A teljes cikket partnerünk, a Rákgyógyítás weboldalán tudja elolvasni: Mi a májrák? Mi nem májrák? Kérdések és válaszok

Cikkajánló

Májrák: a betegség és tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Májrák
Anatómiai helyzete miatt más szervek daganatai gyakran okoznak áttétet a májban. Sok esetben épp ez okoz először tüneteket, ami a beteget orvoshoz viszi, majd a részletes kivizsgálás során derül fény az elsődleges daganatra.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász; Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.