A végbélsipoly okai, tünetei és kezelése

Dr. Boros Miklós
szerző: Dr. Boros Miklós, sebész - WEBBeteg
frissítve:

A külső nyílás ezen típusú sipolyoknál a végbélnyílás körül található a gáttájékon. Ritkán távolabbra is vezet, ekkor mindig keresni kell a háttérben meghúzódó betegséget.

Mi az a sipoly (fisztula)?

A hétköznapi szóhasználatban sipolynak nevezett elváltozás jelentése kóros összeköttetés szervek vagy testüregek között (belső sipoly), melyen keresztül folyadék, szilárd anyag természetellenesen halad, vagy a külvilággal kóros összeköttetés jön létre. Ezek a kóros összeköttetések lehetnek veleszületettek, baleset, fertőzés vagy műtéti beavatkozás következményeként is kialakulhatnak.

Végbélnyíláskörnyéki fisztula leggyakoribb okai

Gyakran egy korábbi gyulladás, tályog következménye, mely leggyakrabban a Morgagni-tasakokba nyíló illatmirigy-maradványok járatainak elzáródása okozta fertőzésből ered, de kóroki tényező lehet idegentest okozta perforáció, sérülés, Crohn-betegség. Kialakulhat gáttájékot érintő műtét következményeként is.

A betegség tünetei

A leggyakoribb panasz a folyamatos vagy rövidebb-hosszabb megszakításokkal jelentkező gennyes, véres váladékozás, átmeneti feszítő fájdalmak. A széklet állaga, minősége gyakran összefüggésben áll a panaszok intenzitásával. Tartós fennállásuk esetén a környező lágyrészekben krónikus gyulladást tartanak fenn, időnként akár végbéltályogot okozva. Ezzel akár a végbélzáróizom funkcióját is károsíthatják.

Ezt olvasta már? A székrekedés veszélyei és kezelése

Végbélsipoly

A végbélsipoly diagnosztizálása

A diagnózis alkotás első és legfontosabb része a fizikális vizsgálat, a sipoly külső nyílásának felkeresése. A járat szondázása során megállapítható a sipoly útja, lefutása, a belső nyílás elhelyezkedése. Amennyiben ez magasan helyezkedik el, akár ujjal, a végbél felől nem érhető el, kontrasztanyagos jelöléssel, röntgen segítségével tisztázható, mivel ez meghatározza a kezelési stratégiát is. Társbetegség gyanúja esetén akár vastagbéltükrözés is indokolt lehet.

A kialakult sipolyokat a lefutásuk szerint osztályozzuk. Ennek alapja, hogy a belső nyílás, ami a végbélben található, a záróizmok szintjéhez képest hol helyezkedik el.

  • intersphinctericus (60%)
  • transsphinctericus (28%)
  • suprasphinctericus (10%)
  • extrasphinctericus (2%)

A krónikus sipolyokat műtéti beavatkozással lehet gyógyítani

A krónikus, több hónapja meglévő sipolyok megoldása a sebészi beavatkozástól várható. Az alacsonyabban, felületesen elhelyezkedő fisztulák műtétei helyi érzéstelenítésben, járóbeteg-ellátás keretében megoldhatók. A sipoly falának feltárását, kimetszését, szükség esetén gumiátfűzést végzünk. Ezen műtétek nem érintik a végbélzáróizmot, így nem alakulhat ki széklettartási zavar.

A magasabbra terjedő elváltozások intézeti elhelyezést igényelnek, hiszen a záróizom miatt komolyabb műtéti beavatkozást igényelnek, és gerincközeli érzéstelenítésben, vagy altatásban végzik. Ezen műtétek 1-3 napos bentfekvéssel járnak, ami függ az érzéstelenítés módjától és a végzett műtéti típustól.

A műtét során felszívódó varratok kerülnek behelyezésre. Az első pár napban lényeges a lazább, a szokottnál könnyebben üríthető széklet biztosítása. Emiatt bő folyadékfogyasztás és kevesebb szilárd étel szükséges. Későbbiekben is tanácsos a székrekedést elkerülni (folyadék, több növényi rost, probiotikus kúra). A fájdalom elmúltával a mozgás nem korlátozott. A kezdeti fájdalom enyhítésére non-steroid fájdalomcsillapítók szedhetőek.

Tovább A vastagbélrák szűrési lehetőségei, kivizsgálása

Dr. Boros Miklós, sebészForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Boros Miklós, sebész

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.