Probiotikumok emésztési problémákra

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
frissítve:

Mielőtt probiotikumot alkalmaz emésztési problémájára, kérdezze meg orvosát annak előnyeiről és esetleges kockázatairól.

Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb kérdéseket, melyekre jó ha választ kap.

Vajon a probiotikumok segítenek az emésztési problémámon?

A probiotikumok egyes esetekben segíthetnek, míg másokban nem. Tanulmányok bizonyítják, hogy a probiotikumok gyorsítják a felépülést fertőző hasmenésből és enyhítik a colitis ulcerosa tüneteit, ugyanakkor úgy tűnik, kevés a hatásuk a Crohn-betegségre.

Mivel minden eset egyedi, kérje ki orvosa tanácsát azügyben, hogy segítene-e az Ön problémáján a probiotikumos kezelés.

Mikor szedjünk probiotikumot?

A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek. Mikor szedjünk probiotikumot?

Milyen várható előnyei vannak a probiotikum alkalmazásának?

A probiotikumok nem csodaszerek, és egyes esetekben megelőző céllal való alkalmazásuk hasznosabb, míg más esetekben segítik a kezelést, gyógyulást. Beszéljen orvosával a probiotikum használat lehetséges előnyeit és korlátait.

Vannak kockázatai a probiotikum alkalmazásnak?

A probiotikumok általában biztonságosak, ám fiatal gyermekeknél, időseknél, súlyos betegeknél, és legyengült immunrendszer esetén veszélyesek lehetnek. Az orvosa elmagyarázza, milyen kockázatok érinthetik Önt.

Melyik probiotikum a legjobb a számomra?

A jó baktériumoknak számos formája létezik. Egyes probiotikum termékek csak egyfajta mikroba törzset tartalmaznak, míg mások többet is. Ugyanakkor még csak kevés törzset vizsgáltak, és találtak hatásosnak bizonyos esetekre.

Szakértők szerint nagyon fontos, hogy olyan probiotikumot használjunk, amit megvizsgáltak és hatékonynak találtak. Beszéljen orvosával arról, melyik probiotikum a legmegfelelőbb az Ön számára!

Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

Az immunerősítés egyik alapköve a helyes táplálkozás. A bélrendszerünkben dől el, hogy a szervezetünk mennyi vitamint, ásványi anyagot képes majd hasznosítani. Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

Mi a legjobb módja a probiotikum szedésnek?

A probiotikumok kapszula, por, folyadék formájában kaphatók, de megtalálhatók a joghurtokban és egyes tejitalokban. Az orvosa tudni fogja, melyik speciális termék lesz a legjobb az Ön számára.

Mennyit kell szednem belőle?

Ahhoz, hogy a probiotikum hatékony legyen, elegendő számú élő szervezetet kell tartalmaznia ahhoz, hogy elkezdjen nőni a belekben. A hatékony dózis széles skálán mozog a különböző termékekben. Kérdezze orvosát arról, melyik terméket és milyen mennyiségben szed

Mennyi ideig kell a probiotikumot szedni?

Ez attól függ, miért szedi. Kérdezze orvosát a megfelelő ideig történő használatról.

Orvosszemmel a fogalmakról

Immunrendszerünket nemcsak nyirokszervek és nyirokcsomók alkotják, hanem fontos részét képezi az az 1-2 kilogrammnyi hasznos baktériumtömeg is, amely a bélrendszerben, döntően a vastagbél területén helyezkedik el. A saját sejtjeink számának tízszeresét (!) kitevő baktériumok táplálása és életfeltételeinek biztosítása legalább olyan fontos, mint a saját sejtjeinké. E hasznos baktériumflóra szervezetünk külvilággal érintkező részét – a bélnyálkahártya felszínét – úgy vonja be, mint egy puha szőnyeg. Ez az – eredetileg – összefüggő védőgát számos hatásra sérülhet.
Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.