Mit tegyen, és mit ne tegyen fagyási sérülés esetén?

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Hideg időjárás esetén oda kell figyelnünk arra, hogy a szabadban töltött idő alatt elkerüljük a fagyási sérülések esélyét. Ehhez szeretnénk néhány tippet adni.

A hideg időjárás még nem ok arra, hogy ne menjünk friss levegőre, vagy a négy fal között töltsük a telet. Amennyiben ki kell mennünk a hidegbe, mindenképpen oda kell figyelnünk arra, hogy elkerüljük még a kisebb fagyásokat is, hiszen ezek akár végleges roncsolódást is okozhatnak a bőrsejtekben. Az alábbiakban néhány hasznos tippel próbálunk meg segíteni, a fagyási sérülések elkerülése érdekében.

A hidegnek kitett bőr akár percek alatt is fagysérülést szenvedhet, ha a hőmérséklet mínusz 7 fok alá esik és fúj a szél. Kezeink, ujjaink, lábunk és fülünk különösen érzékeny a hidegre, így fontos ezek megfelelő védelme.

A fagyott terület szürkés vagy fehér színű, zsibbadt, érzéketlen. Krónikus fájdalom, hidegre való érzékenység, zsibbadás még évekkel a fagyás után is előfordulhat, ám a súlyosan sérült részeket esetleg amputálni kell. Ezért is fontos, hogy betartsuk a következő szabályokat:

Öltözzön megfelelően!

A könnyed, laza ruházat a szellőzést és a szigetelést is egyidejűleg biztosítja. A legfelső réteg legyen vízlepergető (nem vízálló!) anyagból. Ellenőrizze az esetleges repedéseket, nehogy csupasz bőrfelületet érjen a hideg!

Óvja fejét, kéz-és lábfejét!

Az egyujjas kesztyű mindig melegebb, mint ötujjas változata, két pár gyapjú-zokni pedig garantáltan melegen tartja lábait.

Mivel a legnagyobb mértékű hőleadás a fejtetőn át történik, a sapka használata kötelező.
Amennyiben valószínűsíthetően hosszabb időt fog a szabadban tölteni, előtte ne fogyasszon alkoholt és ne dohányozzon! Az alkohol, a koffein és a nikotin érzékenyebbé tesz a fagyási sérülésekre.

Ha ruhája átnedvesedett, öltözzön át, amilyen gyorsan csak lehetséges! Félóránként ellenőrizze, nem tapasztalja-e magán a fagyás jeleit!

Mit tegyen fagyás esetén?

Ha fagyási sérülést észlel, azonnal menjen orvoshoz! Amennyiben erre nincs lehetőség, kövesse az alábbi utasításokat!

  • Amilyen gyorsan csak lehet, keressen egy meleg helyet, hívjon orvosi segítséget és igyon valamilyen meleg folyadékot!
  • Enyhén felpóckolva pihentesse sérült tagjait!
    Vegyen le minden nedves és szoros ruhadarabot!
    A sérült végtagot melegítse langyos (nem meleg!) vízbe áztatva, míg úgy nem érzi, átmelegedett, vagy ismét érez vele.
  • Ne tegyen semmi olyat, mely további sérülést okozhat. Ne nyúljon a sebekhez, csak steril gézlappal fedje be!
  • Ne dörzsölgesse a fagyott területet se kézzel, se hóval, se mással!
  • Ne melegítse a sérült területet radiátorral, lámpával, melegítőtapasszal, mert az érzéketlen végtag nem érzi a hőt és így könnyen megéghet!
(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Sciencedaily)
Módosítva: 2012.12.11 13:21, Megjelenés: 2012.12.11 13:21

CIKKAJÁNLÓ

 Koronavírus

Koronavírus

Kiket sújt leginkább a járvány az eddigi legátfogóbb tanulmány szerint?

Teszteld magad!

Teszteld magad!

Mennyire érzed a menstruációd közeledtét? Te melyik típusba tartozol?

Kérdések a menstruációs problémákról

Kérdések a menstruációs problémákról

A PMS tünetek csökkentéséért mi magunk is tehetünk.

Bárki menthet életet

Balesetek, vészhelyzetek bárhol, bármikor előfordulhatnak akár az utcán, akár az otthonunkban. A váratlan szituációkban gyorsan és összeszedetten kell...

Fejlődik a magyar légimentés

Kilenc EC135P2+ típusú gép váltja az eddig bérelt osztrák tulajdonú helikoptereket. Éjszakai mentésre is alkalmasak lesznek az új helikopterek.

Fagyási sérülések és a kihűlés

A fagyási sérülés elsősorban a lábakat, kezeket, orrot, füleket veszélyezteti, ám komolyabb lehűlés esetén külső segítség nélkül nincs esély a...

Fagydaganatok, fagyási sérülések kezelése...

A téli hidegben nem csak a kezek, lábak és az orr hűlnek le, ennél sokkal komolyabb következményei lehetnek az extrém hidegnek. Ilyenek a szöveti károsodások,...

Hideg kezek: Mi a teendő?

A téli hidegben a lábunk, az orrunk, a kezünk és az ujjaink is nagyon lehűlnek. Ennek az az oka, hogy szervezetünk a létfontosságú szervek melegítésére...

Hogyan kerüljük el az edzés közbeni sérüléseket?...

Egy sportoló életében talán a legnehezebb az, ha megsérül, és ezért nem tud dolgozni. Aki pedig most kezdi el a testmozgást, annak egyből az elején kedvét...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Infografika és videó