A vérömleny kezelése

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Marsi Zoltán, elsősegélynyújtás szakoktató megjelent:

Vérömleny, más néven véraláfutás vagy hematóma akkor keletkezik, ha a sérült érből vér lép ki a szövetekbe. Hematóma a legkülönbözőbb helyeken alakulhat ki, például a szemben, a térdben, a fejben, vagy terhesség során az anyaméhben.

A vérömleny helye

Az ártalmatlan véraláfutások otthon is jól kezelhetők. Ezen vérömlenyek külső erőbehatásra keletkezik, például elesés vagy ütés következtében, de vérvétel helyén vagy operáció után is kialakulhat.

A koponyaüregben lévő hematóma ezzel szemben életveszélyes, ezért sok esetben ennek műtéti eltávolítása szükséges. A terhesség során kialakult hematóma vetélést is okozhat, ezért a várandós nő orvosi felügyeletet, és szükség esetén kezelést igényel.

A téma cikkei
5/1 Vérömleny
5/2 Mit kell tudni a zúzódásokról?
5/3 Vérömleny kezelése
5/4 Vérömleny terhesség alatt
5/5 Vérömleny a köröm alatt

Hogyan kezelhetők a kisebb vérömlenyek?

Ha otthon vagy sport közben megütötte magát, az érintett terültet lehetőleg azonnal jegelni kell. Jegeléshez használhat erre a célra kifejlesztett hűtőtasakot, vagy akár háztartási mirelit terméket is. Azonban ügyeljen arra, hogy a hűtőtasakot helyezze textíliába, hiszen a sérülés közvetlenül nem jegelhető! A hideg amellett, hogy csillapítja a fájdalmat, összehúzza az ereket is, tehát kevesebb vér tud kilépni a szövetek közé. Így kisebb eséllyel alakul ki vérömleny, illetve ha látható is lesz a véraláfutás, nem lesz olyan nagy kiterjedésű, mint jegelés nélkül lenne. Helyezze magasra a sérült területet, hogy kevesebb vér léphessen ki a szövetek közé.

Az érintett felületet heparin hatóanyagú kenőccsel is bekenheti. A heparin elsősorban a vérömleny következtében kialakult duzzanat lohasztásában lehet segítségünkre. Az árnika tartalmú kenőcsök alkalmazása is ajánlott, mivel ennek a gyógynövénynek fájdalomcsillapító hatása van és segít lelohasztani a duzzanatot. A sérülés súlyosságától függően rendszerint egy-három napig szükséges kezelni az érintett területet, ennyi idő alatt a véraláfutás felszívódik.

Mikor forduljon orvoshoz?

Feltétlenül forduljon orvoshoz, ha a vérömleny nagyon nagy, vagy valamelyik ízület közvetlen közelében található. Ezekben az esetekben műtétre vagy dréncső behelyezésére lehet szükség. A műtéti beavatkozás elkerülhetetlen, ha a vérömleny nyomást gyakorol a szomszédos struktúrákra, mint az ún. kompartment-szindróma esetében. Ha az ilyen hematómát nem kezelik, a csökkent vérellátás a szövetek elhalásához vezet. Ha fennáll a gyanú, hogy a fej valamely pontján hematóma alakulhatott ki, feltétlenül orvoshoz kell fordulni!

A nagyon nagy, gyorsan terjedő véraláfutással minden esetben orvoshoz kell fordulni! Ugyanis előfordulhat, hogy egy nagyobb ér károsodott. Ha az ilyen sérülést nem kezelik időben, a nagy vérveszteség életveszélyes sokk kialakulásához vezethet. Ultrahangvizsgálattal vagy computertomográfiával (CT) az orvos jól meg tudja határozni a hematóma helyzetét és kiterjedését.

Akkor is tanácsos orvoshoz fordulni, ha a vérömleny nagyon erős vagy hosszantartó fájdalommal jár. Ilyen esetekben ki kell zárni a további sérülések (pl. törés) vagy fertőzések lehetőségét. Az orvos rendszerint röntgenvizsgálatot végez, hogy megállapítsa sérültek-e a csontok.

Marsi Zoltán

Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; gesundheit.de
Lektorálta: Marsi Zoltán, elsősegélynyújtás szakoktató

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Holnapy Gergely, Dr. Árki Ildikó
WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus †
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.