Ha sokáig tart a meleg - A hőkimerülés és hőpangás tünetei

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

A hőkimerülés a hőártalmak olyan típusa, mely hosszabb idő, általában több nap alatt fejlődik ki. A klasszikus hőkimerülés hazánkban ritkán fordul elő, ám a hőpangásnak nevezett kórkép nálunk is kialakulhat.

A klasszikus hőkimerülés a magyar időjárási viszonyok közt ritkán fordul elő, rendszerint valamilyen veszélyeztető állapot fennállása esetén alakul ki.

A magasabb hőmérséklet és a nagyfokú fizikai terhelés hatására a szervezet kompenzációs mechanizmusok beindításával reagál: értágulat és nagyfokú verejtékezés alakul ki. Amennyiben az elvesztett vizet és ásványi anyagokat nem, vagy nem kellő mértékben pótoljuk, létrejön a hőkimerülés, melynek két formája lehetséges: vízhiányos vagy sóhiányos forma.

A vízhiányos forma kialakulását a víz bevitelének hiánya vagy a víz fokozott vesztése (hányás, hasmenés) hozza létre. A sóhiányos forma legtöbbször excesszív verejtékezés következtében alakul ki, vagyis a verejtékezés intenzitásával a víz és ásványi anyagok pótlása nem képes lépést tartani.

A hőpangásnak nevezett kórkép hazánkban is kialakulhat. Az ún. hőpangás nagyfokú fizikai terhelés következtében, leginkább közepesen meleg (25-30°C), párás környezetben alakul ki. Gyakrabban fordul elő a terheléshez kellőképpen nem szokott, előzőleg kevés folyadékot fogyasztó személyeknél. Veszélyeztetettek az idősek és a túlsúlyosak is.

A hőkimerülés és hőpangás tünetei

Vízhiányos hőkimerülés. A vízhiányos formára leginkább a nagyfokú szomjúságérzés, erőtlenség, gyengeség, bágyadtság jellemző. A szív frekvenciája emelkedik, vagyis a pulzus szapora. Légszomj alakulhat ki. Az érzékszervi érzékelésben zavar támad, a látással és hallással kapcsolatos problémák alakulnak ki. A bőr száraz, könnyen ráncba emelhető.

Sóhiányos hőkimerülés. A sóhiányos formában az agy mérsékelt duzzadása miatt fejfájás, szédülés, hányinger, hányás jelentkezhet. A beteg ingerlékeny, bágyadt lehet. A pulzus szapora, szabálytalan. Kezdetben egyes kis izmok izolált görcse jelentkezik, később nagy terjedelmű, fájdalmas rángások alakulnak ki elsősorban a kezek, a lábak és a hasfal izomzatában.

Hőpangás. A hőpangás tünetei: nagyfokú izzadás, hányinger, hányás, szapora légzés, szapora pulzus. A beszéd és a járás zavara alakulhat ki. Létrejöhetnek izomgörcsök is.

Ezek is érdekelhetik

Hogyan kezelhető az állapot?

A kezelés kórházi körülmények között lehetséges. Az egészségügyi szaksegítség megérkezése előtt nagyon fontos, hogy a kiváltó okot megszüntessük: a beteget vigyük hűvös helyre, fektessük le, testét hűtőborogatással takarjuk be!

Nagyon fontos a megelőzés! Lehetőség szerint nagyon meleg időben ne végezzünk erős fizikai munkát (a sportolás is ide tartozik), és ne feledkezzünk meg a rendszeres folyadékfogyasztásról, lehetőleg ásványvíz formájában. A rosszullét első jeleinek jelentkezésekor addigi tevékenységünket függesszük fel, igyekezzünk hűvösebb helyre, igyunk és pihenjünk, míg a tünetek enyhülnek!

Orvosmeteorológia

Aktuális orvosmeteorológiai információk és előrejelzés

Dr. Kónya Judit, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos; Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kozma Ákos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.