A tetvesség tünetei és veszélye - Az orvos válaszol

Dr. Rákóczi Éva
szerző: Dr. Rákóczi Éva, belgyógyász-infektológus - WEBBeteg
frissítve:

A napokban észrevettem, hogy tetvek vannak mindenhol. A polcon, dobozokon, tévén... El lehet kapni valamit tőlük? - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Az emberen élősködhet három faj (ruha-, fej- és lapostetű), de a fej- és lapostetű megbetegedést nem terjeszt! Vektornak kizárólag a ruhatetű minősül, amely aktív vándorlásával a kiütéses tífuszt és a visszatérő lázat terjeszti.

A ruhatetvesség oka és tünete

A tetvesség formái

A fejbőr nagyon erősen viszket, a nyak gyakran bepirosodik... Ez a tetvesség jele lehet. Szűrés kapcsán előfordulhat, hogy csak serkék találhatók, kifejlett rovar nem. A fejtetűre 5-7 napos fejlődési ciklus jellemző. Serkéit a hajszálakra ragasztott petetartókba rakja. Ezek tojásdad, szürkés 0.8 mm hosszúságú képletek. A kikelt rovarokat vizsgálatkor főleg a fejbőr széli részén, a fül mögötti és a tarkótáji területeken láthatjuk.
A tetvesség formái

A ruhatetű fertőzöttség és az esetleg hozzá társuló mikrobiális fertőzések elsősorban rossz higiéniai körülmények között, nyomorban, háborúban, fogolytáborokban és manapság a hajléktalanok körében jelentkezik tömeges problémaként.

Élete nagy részét az emberi ruházat (pl. fehérnemű) belső, testtel érintkező felületén tölti. Rendszerint a varrások mentén lapul, és ide rakja petéit is. Csak vérszívások alkalmával található közvetlenül az emberi testen. A szívásnyomok kellemetlen viszketést okoznak. Ruhatetvesség gyanújakor a személy és a környezet egyidejű tetűmentesítése egyenrangú követelmény. Mivel a ruhatetű serkéit a testszőrzeten (elsősorban a végbélnyílás körüli piheszőrökön) is elhelyezheti, ezért a ruhatetves személy kezelése különösen fontos.

Teendő tetvesség esetén

Ruhatetvesség esetén a textíliák (pl. felsőruházat, fehérnemű, ágynemű stb.), valamint a használati tárgyak (pl. kárpitozott bútorok, fekhelyek stb.) kezelése mellett a helyiség padlózatára került tetveket is el kell pusztítani.

Fejtetvességnél a haj kezelése a legfontosabb, de mivel a fejtetű gyakran a jellegzetes használati tárgyak (pl. fésű, hajkefe, sapka, fejkendő stb.) útján is terjedhet, ezért ezek hatásos kezelését is egyidejűleg el kell végezni.

Lapostetvességre utaló tüneteknél a tetűmentességhez elegendő a személy (a szeméremszőrzet, esetleg a szemöldök, szempilla) kezelése.

Dr. Rákóczi Éva, belgyógyász-infektológusForrás: WEBBeteg
Orvos szakértő: Dr. Rákóczi Éva, belgyógyász-infektológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.