A szúnyogok elleni egyéni védekezés lehetőségei

Országos Epidemiológiai Központ
frissítve:

Az általános szúnyoggyérítés – amennyiben szükségessé válik – a területileg illetékes önkormányzatok feladata.

A repülőgépes szúnyogirtással foglalkozó szolgáltatók megrendelésre dolgoznak, a művelet elvégzéséhez szükséges engedélyt az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) adja ki. Az egyéni védekezésre használható, a szúnyogok távoltartására alkalmas készítmények, a szúnyogriasztó szerek Magyarországon szintén OTH engedélyével forgalmazhatók.

A csípőszúnyogok vérszívása ellen egyénileg a szabadban riasztószer, valamint füstképző spirál alkalmazásával, zárt térben légtérkezelő aeroszol palackkal, valamint párologtatással védekezhetünk. Fontos, hogy az esővízgyűjtő tartályokban, kerti medencében tenyésző szúnyoglárvák fejlődését is megakadályozzuk.

Riasztószerek

A csípőszúnyogok távoltartására – bizonyítottan – a következő vegyületek a leginkább hatékonyak: dietil-toluamid (más néven: DEET), pikaridin, etil-butil-acetil-aminopropionát (más néven IR3535), citriodiol. Ezek Magyarországon is számos szúnyogriasztó szerben szerepelnek hatóanyagként.

A különféle formájú (hajtógázas aeroszol palack, pumpás aeroszol palack, krém, folyadék kendő, gél stb.) szúnyogriasztó szerek a szabad bőrfelületre vagy a ruházatra juttatva gátolják a szúnyogok vérszívását. A szúnyogriasztás céljára árusított karkötők forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkeznek, hatékonyságuk nem igazolt, így alkalmazásuk semmiképp nem tanácsolható. A

B-vitamin (akár tapasz formájában, akár tablettaként szedve) a vérszívó ízeltlábúak riasztására alkalmatlan.

Szúnyogriasztó készítmények használatakor a következő szempontokat kell figyelembe venni:

  • A riasztószert csak a használati utasítás szerint alkalmazzuk!
  • Ügyeljünk arra, hogy a készítmény nyálkahártyára (szem, száj) ne kerüljön.
  • Kisgyermekeknél (3 éves korig) inkább a ruházatot kezeljük az erre alkalmas aeroszol palackkal, figyelve arra, hogy a permet ne kerüljön a gyermek tenyerére, kézfejére és arcára, ahonnan esetleg a szemébe, szájába jutva nyálkahártya-irritációt okozhat. 3 hónapos kor alatti gyermekeknél lehetőség szerint ne alkalmazzunk semmilyen riasztószert, inkább használjunk a csípéstől védő öltözetet vagy szúnyoghálót.
  • Várandós nők csak a feltétlenül szükséges mennyiségben, a bőrre vékony rétegben felkenve alkalmazzák ezeket a termékeket.
  • Allergiára hajlamos egyének a használat előtt kis bőrfelületen győződjenek meg az adott készítmény ártalmatlanságáról.
  • Napégette vagy sérült bőrfelületen ne alkalmazzunk semmilyen riasztószert.
  • Csak akkor ismételjük a kezelést, ha a készítmény már elvesztette a hatékonyságát.
  • A dietil-toluamid a műszálas anyagokat, műbőrt, óraüveget és a festett vagy lakkozott felületeket károsítja.

Füstölő spirál/rúd

Ön is vonzza a szúnyogokat? A szúnyogok és a kémia

Szakértők már régóta próbálják megfejteni a titkot, miért van az, hogy egyeseket sokkal jobban "szeretnek" a szúnyogok, mint másokat? A szúnyogoknak megvan a maguk ízlése, és bár jóval többnek érezzük, csak minden tizedik ember igazán vonzó a számukra. A nőstény szúnyogoknak (a hímek nem csípnek!) a peterakáshoz van szüksége az emberi vérre, és nem is akármilyenre. Bővebben

Szabadban szúnyogirtás/riasztás céljára alkalmas. A spirál közepén található rést a dobozban mellékelt fém tartóvázra illesztjük vagy a rudat szúrjuk a földbe. Gyújtsuk meg a spirált, illetve a rudat és addig tartsuk a lángban, amíg parázslani nem kezd. Ezt követően fújjuk el a lángot, mivel az 5-8 órán keresztüli hatékonyságot a parázsló spirál füstje adja. Ha a füstleadás már nem szükséges, a parázsló részt törjük le, így a megmaradt rész ismételten meggyújtható. Ha szükséges, egyszerre több spirált is égethetünk.

Légtérkezelő (légy- és szúnyogirtó) aeroszol

Zárt vagy félig zárt térben (pl. helyiségben, sátorban) használható. A nyílászárókat csukjuk be. A palackot használat előtt rázzuk fel. A palackot függőlegesen, szórófejjel felfelé tartva, a helyiségben körben járva, legyező mozdulattal juttassuk ki az aeroszolt a légtérbe. Egy 30 légm3-es helyiségben 5-10 mp porlasztás elegendő.

Párologtatás (szúnyogirtó lap/folyadék/korong)

Zárt térben a repülő rovarok elpusztítására alkalmas módszer. A folyadék/lap kizárólag az azonos márkanévvel ellátott készülékben biztosít megfelelő hatékonyságot! A kombinált használatú készülékek a lap és a folyadék (nem egyidejű!) üzemeltetésére egyaránt alkalmasak.

A módszer előnye, hogy a készítmények használatakor a helyiségben való tartózkodás megengedett, illetve annak repülőrovar-mentessége folyamatosan biztosítható. A készülékbe helyezett lapból a magas hőmérséklet hatására a hatóanyag elpárolog. Hatásukat a készítménytől függően kb. 8-10 órán át fejtik ki, mely időtartam után feltétlenül használjunk új lapot.

A szakaszosan üzemeltethető, speciális készülékbe helyezett folyadék napi kb. 10-12 órás működés esetén, a folyadék mennyiségétől függően, a használati utasításban megadott időn (30-45-60 napon) keresztül fejti ki hatását. A szakaszosan üzemeltethető, speciális készülékbe helyezett korong zárt térben, kb. 30 légköbméteres helyiségben 60 éjszakára biztosít szúnyogmentességet.

A kertben tenyésző szúnyoglárvák elpusztítása

A szúnyogok életük jelentős részét pete, lárva- és bábállapotban töltik. A pete kikeléséhez, a lárvák és bábok fejlődéséhez egyaránt elengedhetetlen a víz.

A kertben lévő, esővíz szándékos vagy szándékolatlan gyűjtésére alkalmas tartályokban (pl. hordóban, kádban, kannában, vödörben stb.) és a kerti medencékben akkor várható szúnyogtenyészés, ha bennük a víz tartósan jelen van. Ekkor az állóvízben a lárvafejlődés zavartalan és a nyári melegben akár hetente egy új szúnyoggenerációt kinevelhetünk a saját kertünkben.

Ennek megakadályozására legegyszerűbb, ha a vizet az esővíztárolókból legalább hetente egyszer kiöntjük vagy locsolásra hasznosítjuk.

Ha ezt nem tudjuk biztosítani, vagy éppen kerti medencéről van szó, akkor a lárvatenyészésre szolgáló víz kezeléséről kell gondoskodni. Kifejezetten a lakossági felhasználás céljaira alkalmasak azok a kis kiszerelésű, granulátum vagy tabletta formájú szúnyoglárvairtó szerek, amelyek a tárolóedényben lévő víz térfogatának ismeretében könnyen és gyorsan adagolhatóak.

Fontos az adott készítmény címkéjét figyelmesen elolvasni és annak előírásait az alkalmazás során betartani! Egyszeri kezeléssel a tárolt víz szúnyoglárva-mentessége 3-4 hétig biztosítható. Az irtószerrel kezelt víz locsoláshoz felhasználható. Az S-metoprén hatóanyagú termékeket (dísz)halak tartására szolgáló medencék, illetve élővízzel összeköttetésben lévő vízgyülemek kezelésére használni tilos!

Ez is érdekelheti

(Országos Epidemiológiai Központ)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Brugós László allergológus, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.