Génmutáció véd a túlsúlytól

szerző: stern.de - WEBBeteg
megjelent:

Német kutatók olyan genetikai mutációt fedeztek fel egerekben, mely megvédi őket az elhízástól és a cukorbetegségtől. Ha ezt a módosult gént emberekben is sikerülne megtalálni, a kutatók új kezelési módszereket fejleszthetnének ki.

Sokat esznek, mégsem híznak. Sokunk vágya mindezidáig csak egereken volt megfigyelhető: potsdami kutatók módosult gént fedeztek fel olyan egerekben, melyek zsírban gazdagon táplálkozva sem híztak. Hans Georg Joost és csapata, a Német Táplálkozástudományi Intézet (Potsdam-Rehbrücke) (DIfE) munkatársai a Nature Genetics című szakfolyóiratban tették közé kutatásuk eredményét.

Joost csapatának sikerült azonosítaniuk egy természetes mutációt a Tbc1d1 génben. Noha a mutáció következtében az egerek vázizomzatában megnőtt a zsírfelvétel, zsírégetés mértéke is nőtt, az izmok glükózfelvétele pedig csökkent. "Látható, hogy a Tbc1d1 gén milyen fontos szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban és az energiametabolizmus szabályozásában" - nyilatkozta Dr. Hadi Al-Hasani, a tanulmány egyik szerzője.

"Nem az a lényeg, mennyi táplálékot viszünk be, hanem hogy szervezetünk mennyit használ fel belőle. Ez játszik szerepet a diabétesz és a túlsúly kialakulásában" - mondja Hans-Georg Joost.

Nem tudja, túlsúlyos-e? Számolja ki!
A WEBBeteg testtömegindex-kalkulátorával egy pillanat alatt kiszámolhatja BMI-indexét.

Az eddig elvégzett számtalan állatkísérlet rámutatott az étrend, a kettes típusú cukorbetegség, és az öröklött génkészlet közötti összefüggésre. Becslések szerint körülbelül ötven génnek van köze túlsúly kialakulásához, a cukorbetegségnél ez akár száz is lehet.

Bár köztudomású, hogy a túlsúly növeli a bélrák-, a cukorbetegség-, a szívinfarktus- és a szélütés kialakulásának kockázatát, Magyarországon minden második lakos túlsúlyos, vagy kövér.

(WEBBeteg, forrás: stern.de)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.