Hat ritkán emlegetett ok az elhízás hátterében

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Az elhízás nem egyenlő azzal az egyszerű képlettel, hogy sok evés és kevés mozgás, bár a genetikai faktorok mellett ez a két fő rizikótényező a betegség kialakulásában, de maga az elhízáshoz vezető út ettől sokkal bonyolultabb tényezőkből áll össze.

A birminghami Alabama Orvosi Egyetem orvosai szerint túl sokat hallani arról, hogy a túlzott mértékű kalóriabevitel és a kevés testmozgás elhízáshoz vezet, de egyéb tényezőkről, melyek szintén gyakran előforduló befolyásoló tényezők, ritkán ejtenek szót - írja az International Journal of Obesity.

Melyek az elhízás kevésbé ismert okai?

Alváshiány: a kevés alvás növeli az elhízás rizikóját, ennek oka, hogy a jóllakottságot jelző hormon, a leptin vérszintje jelentősen lecsökken, az étvágyserkentő hormon, a ghrelin vérszintje pedig jelentősen növekszik, valamint a szövetek inzulin iránti érzékenysége is csökken.

Környezetszennyezés: a szennyezőanyagok beavatkoznak a szervezet hormonháztartásába, az étvágy és a testsúly hormonális szabályozás alatt áll, így a szennyezőanyagok a rendszert megzavarva befolyásolják a testsúlyt.

Légkondicionálók: a test hőszabályozásához energia szükséges. Ha optimális a külső hőmérséklet, a szabályozás céljából a test nem éget el plusz kalóriákat.

Gyógyszerek: egyre többen fogyasztanak napi rendszerességgel olyan gyógyszereket, melyek mellékhatása a testsúly növekedése (fogamzásgátlók és egyéb hormontartalmú készítmények, bizonyos vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok).

Nő a társadalom átlagéletkora: az életkor növekedésével csökken a testmozgás, gyakran nő a bevitt kalória mennyisége is, így a korral együtt növekszik a testtömegindex, ez populáció szinten már jelentősen növeli az elhízottak arányát.

Idősebb korban szülnek a nők: számos vizsgálat igazolta, hogy az anyai életkorral arányosan nő a magzati testsúly, illetve a későbbi gyermekkori és felnőttkori elhízás.

Dr. Csuth Ágnes, családorvos


Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Nőgyógyászati Központ - Dr. Lőrincz Ildikó, szülész-nőgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.