Elhízás mellett kevésbé hatékony a fogamzásgátló

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Az elhízásnak számos kóros következménye közismert. Kevésbé ismert viszont az a tény, hogy a gyógyszerek hatékonysága hogyan változik meg az elhízott emberek esetében, nehéz feladat elé állítva ezzel mind az orvost, mind a beteget.

Meglepő eredményt kapott egy amerikai kutatócsoport, amikor a fogamzásgátló tabletták hatását tesztelték közel 800 részt vevő nő bevonásával 3 éves periódus alatt. A módszer azon alapult, hogy a rendszeresen fogamzásgátló tablettával védekező nők esetében a különböző testsúlycsoportokban összehasonlították a nem kívánt terhességek számát.

Az eredmények szerint a testsúly növekedésével jelentősen emelkedett a nem kívánt teherbe esések száma. Már 27-es testtömegindex fölött kétszeresére növekedett a terhesség bekövetkezésének esélye a nem elhízott nőkhöz képest.

A kutatók azt állapították meg, hogy a megváltozott gyógyszer lebontási mechanizmusok állnak a jelenség hátterében. Összetett jelenségről van szó. Egyrészt elhízottak esetében emelkedettebb a test metabolikus aktivitása, ennek köszönhetően a gyógyszer gyorsabban kiürül a szervezetből, mielőtt még a célszervekben a maximális hatékonyságot elérné. Kövérek esetében sokkal fokozottabb a máj lebontó-átalakító tevékenysége, ez is hozzájárul a gyors hatáscsökkenéshez.

A harmadik ok a nagy mennyiségű zsírszövetben keresendő, ugyanis itt halmozódik fel a zsíroldékony hatóanyag, így annak koncentrációja a vérben lecsökken. A három folyamat együttesen azt eredményezi, hogy kevesebb hatóanyag jut el a célszervekhez, és ez a kevesebb hatóanyag is hamarabb lebontásra kerül.

Ez a kóros folyamattal sajnos nemcsak a fogamzásgátló gyógyszerek használatakor kell számolni, hanem egyéb gyógyszerek kapcsán is, kifejezetten a zsíroldékony szerek esetében. A folyamat ellenkezője jelentkezik fogyás esetében, így nem kontrollált gyors fogyásnál a korábban beállított gyógyszeradag akár túladagolási tüneteket is kiválthat.

Tanácsolom, hogy nagy súlyingadozás esetében, hízásnál és fogyásnál egyaránt tájékoztassa kezelőorvosát, ugyanis a szokásos beállított dózison változtatni kell annak érdekében, hogy a testsúlyváltozás miatt sem csökkent hatékonysággal, sem túladagolással ne kelljen számolnunk.

Dr. Csuth Ágnes, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.