Globális egészségügyi vészhelyzet a Zika-vírus miatt

MTI
megjelent:

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által hétfő este a zika vírus miatt kihirdetett globális egészségügyi vészhelyzet elsősorban összehangolt nemzetközi intézkedéssorozatot jelent a vírus terjedésének mérséklésére - olvasható az MTI-n.

Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet magyarországi irodavezetője elmondta: az ilyen vészhelyzet elrendelésekor operatív forgatókönyvet állítanak fel, elkülönítenek költségvetési forrásokat, fejlesztik a járványügyi védelmet és megelőző lépéseket tesznek.

Példaként említette, hogy a vírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog szaporodásához szükséges körülményeket igyekeznek megszüntetni, illetve környezetbarát szúnyogirtásokat végeznek, annál is inkább, mert egyelőre csak a szúnyogok terjesztik a Zika-vírust, az emberről emberre nem terjed.

Egyelőre nincs hatékony védelem a vírus ellen

A vészhelyzet elrendelését indokolhatja, hogy egyelőre nem áll rendelkezésre sem célzott kezelés, sem pedig vakcina a megelőzéshez, viszont már 22 országban jelent meg a vírus - ismertette a szakértő.

Hozzátette: Európában sem a jelenlegi téli időjárás, sem az éghajlat nem kedvez a meleg, párás időt kedvelő egyiptomi csípőszúnyognak, ezért a kontinensen nem kell tartani a vírus terjedésétől.

Bővebben A legfontosabb kérdések a Zika-vírusról

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.