Öt év alatt duplájára nőtt az autista gyerekek száma

MTI
megjelent:

Az autizmus 67 millió embert érint világszerte, hazánkban ez a szám 60 ezerre tehető. Az elmúlt 5 évben a közoktatásban az autizmussal diagnosztizált gyermekek száma megduplázódott.

Sokan azt gondolják, hogy az autizmus egy elszigetelt, csak keveseket érintő probléma, amivel nem kell szélesebb körben foglalkozni. Ám világszerte évente több gyereket diagnosztizálnak autizmussal, mint cukorbetegséggel, rákkal vagy AIDS-szel együttvéve. Eközben az intézményi struktúra hazánkban nem változott, ezáltal nem készült fel az autista emberek igényeihez való alkalmazkodásra.

"Az oktatási rendszer felkészületlensége súlyos probléma, amit mindenképpen kezelni kell. Pedagógusaink nincsenek felkészítve a differenciált oktatásra, ami nemcsak az autizmus, hanem a más jellegű problémával küszködő gyerekek hátrányainak ledolgozását is nehezíti." – mondta a Pedagógusok Szakszervezetének elnökségi tagja, Békési Tamás.

Czunyi Zsuzsanna, a Mosoly Otthon Alapítvány ügyvezetője az autista fiatalokat gondozó lakóotthonokra utalva kiemelte, hogy "elképesztő hiány van az autista embereket szakszerűen ellátni tudó szakemberekből, ami az iskolákból kilépő fiatalok boldogulásra való esélyeit jelentősen csökkenti." Az autisták egy része képes felnőtt korában önálló életre, ha kisgyermek korától megkapja az állapotának megfelelő speciális oktatást és fejlesztést. A bentlakást igénylő fiatalok ellátása nem megoldott, az autista felnőttek sorsa megoldatlan a jelenlegi kapacitások mellett.

Nincs helyük az ellátórendszerben?

Az Autisták Országos Szövetsége alelnöke, Szilvásy Zsuzsanna szerint ennek nem kellene így lennie. Az 1062/2007-es kormányhatározat alapján már 2008. július 31-re el kellett volna fogadnia a Kormánynak az autista emberek életét javító kormányzati stratégiát, amely azonban 9 hónapja fekszik a szociális tárca asztalán.

"Az Országos Autizmus Stratégiában a diagnosztika, szakemberképzés, oktatás, foglalkoztatás, felnőttképzés és családtámogatás területén szükséges intézkedéseket részleteztük. Viszonylag alacsony és kézben tartható költségkerettel fel tudnánk készülni a várható változásokra." Becslések szerint 3 éven belül az autizmus diagnózisok mai száma is megduplázódik majd a közoktatásban, és ezek a gyerekek hamarosan felnőnek. Kérdés: mit tesz az intézmények felkészítéséért a kormányhatározatért felelős szociális, az oktatási és az egészségügyi tárca?

Az autista fiatalok nehéz helyzetét mutatja be erős filmes eszközökkel a BenX című belga játékfilm, melyben egy autista diák megpróbáltatásait ismerhetjük meg. A filmet az Autizmus Világnapja alkalmából ma kétszer játssza a Kino Mozi, valamint vidéki mozik Pécsett, Szombathelyen, Békéscsabán, Miskolcon, Szegeden, Székesfehérvárott és Győrött.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.