Koronavírus: fontos bejelentést tett a neves magyar kutató és csapata

portfolio.hu
megjelent:

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Barabási Albert László neves hálózatkutató, fizikus által vezetett kutatócsoport koronavírus-gyógyszerrel kapcsolatos munkája. A csapat ugyanis közzétette az eredményeit arra vonatkozóan, hogy melyek azok a már piacon lévő gyógyszerek, amelyek hatásosak lehetnek az új járvány megfékezése érdekében - írja a portfolio.hu.

Örömteli Facebook-poszttal jelentkezett Barabási Albert László. A világhírű magyar hálózatkutató ugyanis közzétette azt a kutatást, melyben csapatával azonosították a hálózatos orvostudomány segítségével azokat a gyógyszereket, amelyek potenciális jelöltek lehetnek a koronavírus ellen.

Megállapították: a hatékonyságot mutató 77 gyógyszer közül 76 hálózati gyógyszer, vagyis nem kötődik sem vírusfehérjékhez, sem víruscélhoz, vagyis cél alapú gyógyszerfejlesztéssel nem fedezhetőek fel. Működésük lényege, hogy zavarják a gazdassejt-hálózatot, ezért csak hálózati eszközökkel lehet őket azonosítani.

A nyertes mindent visz

A Barabási és csapata által kifejlesztett új módszer, és modelleken alapuló rangsorolás segítségével a gyógyszerfejlesztők számos ígéretes gyógyszert tudnak azonosítani és ezek alapján bevonni ezeket a szereket klinikai vizsgálatokra. A multimodális előrejelzési megközelítés óriási előnye, hogy a gyógyszerhatóság által már jóváhagyott termékekre fókuszál, és ezért toxikológiai és mellékhatásai ismertek.

A kutatócsoport azzal érvel, hogy a koronavírus-járvány gyors terjedése a világban felértékelte a mielőbbi beavatkozás szükségességét. Az új gyógyszerekre és gyógymódokra rövid időn belül van szükség, miközben a hagyományos gyógyszerfejlesztési folyamat akár egy évtizedig is tarthat, ami jelen helyzetben nem tartható. Ezért az időhatékony stratégia érdekében a gyógyszerek újbóli hasznosítására van szükség, ez a módszer segíthet azonosítani azokat a már klinikai alkalmazásra jóváhagyott vegyületeket, amelyek hatásosak lehetnek a koronavírusos betegek kezelésében - írják az anyagban.

A szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy mivel nincs megbízható gyógyszerújrahasznosítási módszer jelenleg, ezért a "nyertes mindent visz" helyzet állt elő, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy a koronavírus elleni klinikai vizsgálatok több mint egyharmada foglalkozik a hydroxychloroquine vagy a chloroquine hatásosságával. Ez azonban azzal is jár, hogy a két hatóanyag kutatása elvonja a forrásokat és a lehetőségeket más potenciális hatékony gyógyszerjelöltek tesztelése elől. Vagyis a gyakorlatban beszűkíti a lehetőségeket.

(portfolio.hu)

Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.