Szigorított határellenőrzés

Index
megjelent:

Koronavírus-fertőzöttség szerint három kategóriába (vörös, sárga és zöld) sorolja a világ országait a kormány, jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

A sárga vagy vörös országból érkezőknek a határon egészségügyi vizsgálat lesz, ami, ha igazolja a fertőzésgyanút, karanténba kell vonulni. Horvátország egyelőre zöld marad, Ukrajna vörös, Románia pedig sárga.
Aggasztó jeleket lát a kormány: a környező országokban nő a fertőzöttség, mondta Gulyás Gergely sajtótájékoztatón. Az első csatát megnyertük, az életet sikerült újraindítani, az egyik legbiztonságosabb ország a világon, de meg kell akadályozni, hogy a vírust külföldről behurcoljuk, tette hozzá a miniszter.
Gulyás közölte: minél jobban tudjuk kontrollálni a határokat, annál jobban meg tudjuk őrizni a biztonságot. A határellenőrzést ezért szigorítani kell: kedd éjféltől vörös, sárga és zöld kategóriába sorolják az államokat veszélyesség szerint – időközönként felülvizsgált tisztifőorvosi határozatban.
Sárga vagy vörös országból érkezőknek a határon egészségügyi vizsgálat lesz, ami, ha igazolja a fertőzésgyanút, karanténba kell vonulni. Sárga országnál a magyar állampolgárok az első negatív teszt után, vörösnél két negatív teszt után szabadulhatnak a kéthetes karanténból. Augusztus 1-től, ha valaki sárga vagy vörös kategóriájú országból érkezik haza, a tesztelés költségét magának kell viselni, ha nem akar kéthetes karanténba menni.
Vörös kategóriába tartozik Albánia, Bosznia, Koszovó, Észak-Macedónia, Fehéroroszország és Ukrajna, valamint Ázsia és Afrika országainak nagy része.
Sárga kategóriába tartozik Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, Nagy-Britannia, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, USA.
Horvátország egyelőre a zöld kategóriában marad.
A pontos rendelkezések megjelentek a friss Magyar Közlönyben. Eszerint külföldről érkező magyar állampolgár, illetve a magyar állampolgár magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja személyforgalomban
  • zöld jelzéssel besorolt ország területéről Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet,
  • sárga vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről történő belépés során egészségügyi vizsgálaton esik át.
Ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, a járványügyi hatóság által meghatározottak szerint kijelölt karanténban vagy – ha az nem jelent járványügyi kockázatot – hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre.
Ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg, és
  • az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, 14 napra hatósági házi karanténban,
  • az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban lesz elhelyezve.
Magyar állampolgárral azonos megítélés alá esik, aki Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult és családtagja, ha ezt a jogát okmánnyal igazolja, illetve aki rendelkezik az idegenrendészeti hatóság valamely jogcímen 90 napot meghaladó idejű tartózkodásra kiadott, érvényes Magyarország területén való tartózkodásra jogosító engedélyével, és az erről szóló okmányt belépéskor bemutatja.
Nem szükséges a karantén, ha a magyar állampolgár a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.

Külföldi állampolgárok belépése

Külföldről érkező nem magyar állampolgár személyforgalomban Magyarország területére a piros jelzéssel besorolt ország területéről nem léphet be.
Külföldről érkező nem magyar állampolgár sárga jelzéssel besorolt ország területéről történő belépés során egészségügyi vizsgálaton esik át, amelynek tűrésére köteles. Ha az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, Magyarország területére nem léptethető be. Ha nem áll fenn fertőzés gyanúja, 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban vagy – ha arra lehetőség van és nem jelent járványügyi kockázatot – hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre.
Külföldről érkező nem magyar állampolgár zöld jelzéssel besorolt ország területéről Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.

A korlátozások hatálya nem terjed ki

  • a teherforgalomban történő határátlépésre,
  • a külföldre utazásról szóló 1998. évi XII. törvény 11. § (1) bekezdése szerinti hivatalos útlevéllel történő határátlépésre, valamint
  • arra a személyre, aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett.
(Index.hu)

Ajánlott cikk a COVID-járványról

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.