Enyhe tünetekkel is erős immunitás szerezhető a koronavírussal szemben

portfolio.hu
megjelent:

Francia egészségügyi dolgozón elvégzett tesztek szerint azok szervezetének, akik enyhe tünetekkel estek át a koronavírus-fertőzésen, 98 százaléka kellően erős antitesteket tudott termelni ahhoz, hogy semlegesítse a vírust egy hónappal később is.

A két strasbourgi kórházban elvégzett tanulmány segíthet enyhíteni azokat a tudományos aggodalmakat, amelyek szerint a koronavíruson enyhe tünetekkel átesők szervezete nem tud kellően erős immunitást építeni ahhoz, hogy ki tudja védeni az újabb körös koronavírust. A kutatás arra is kitért, hogy az antitestekkel való válasza a szervezetnek több héten keresztül nő, és nem múlik el a fertőzést követően azonnal.

A tanulmányba 160 egészségügyi dolgozót vontak be

Akiknél pozitív lett a koronavírus-teszt, de nem mutattak olyan erős tüneteket, amiért kórházban kellett volna ápolni őket. Két héttel a tünetek megjelenése után egy kivételével mindenkiben kialakultak az antitestek a vírussal szemben.

Az ezt követő 2-4 hétben azok aránya, akikben a vírust semlegesítő antitestek termelődtek, 79%-ról 98%-ra nőtt. A kutatásban részt nem vevő más professzorok is üdvözölték az eredményeket, ugyanakkor óvatosságra intenek a hosszú távú következtetések levonásától, mivel a tanulmány csak nagyjából egy hónapig követte az alanyokat. Megint mások szerint az olyan koronavírusok esetében, mint a Sars vagy a Mers, a kezdeti immunitás hamar eltűnt a páciensek szervezetéből, tehát nem tudni, hogy a COVID-19 esetében meddig tart ki ez a védelem.

(portfolio.hu)

Ajánlott cikk a COVID-járványról

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.