Koronavírus: Országos tisztifőorvos: a Pesti úti idősek otthonában 204 igazolt fertőzöttet tartanak számon

MTI
megjelent:

A fővárosi Pesti úti idősek otthonában 204 igazolt fertőzöttet tartanak számon, közülük tízen korábban, illetve az elmúlt napokban elhunytak - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Minden olyan gyógyszer, amelyet a világban a koronavírusos megbetegedések kezelésére használnak, Magyarországon is rendelkezésre áll - mondta Müller Cecília.

Minden korcsoportban előfordul fertőződés

A kezelés fontosságáról szólva elmondta, hogy már 122-en meggyógyultak a betegségből, és nagyon jó hírnek nevezte, hogy kilenc beteg lekerülhetett a lélegeztetőgépről és az intenzív osztályt is elhagyhatta.

"Ez egy nagyon nagy teljesítmény" - fogalmazott az országos tisztifőorvos, egyben köszönetet mondva az egészségügyi dolgozóknak.

Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy minden korcsoportban előfordul fertőződés, a gyermekkortól a legidősebbekig egyaránt.

Kitért arra is, hogy a hétvégén a honvédség segítségével elkezdődött a fertőtlenítő nagytakarítás, és az otthonban maradottak orvosi megfigyelése is folyamatos. Közölte, elrendelte az ország valamennyi, 1035 idősotthonának ellenőrzését, ezt a legnagyobb létszámúakban kezdik.

Azzal kapcsolatban, hogy kell-e tesztelni a kórházból az otthonokba visszatérőket, az országos tisztifőorvos azt mondta: két hétre el kell különíteni azokat, akik egészségügyi intézményből térnek vissza. Ez biztosít elegendő védelmet, hogy a 14 napos lappangási idő alatt ne tudja átadni szobatársának vagy másnak a betegséget. Kiemelte, bármilyen teszt vagy laborvizsgálat csak arra az időpontra ad információt, amikor végezték, de nem helyettesítheti a karanténidőszakot, az elkülönítést.

Az országos tisztifőorvos kérdésre reagálva beszélt arról is, hogy a várandósság nem jelent kockázatot a betegségben, de nem árt az óvatosság. Jelezte, mind a védőnők, mind a nőgyógyászok felkészültek a várandóstanácsadás és a vizsgálatok ellátására, továbbá kijelöltek olyan szülészeteket, amelyek fogadni tudják az esetleges koronavírus-pozitív kismamákat. Eddig ilyen esetről nem tudnak - jegyezte meg. Müller Cecília a gyerekek életkorhoz kötött kötelező védőoltásairól szólva jelezte: az oltóanyagok rendelkezésre állnak, ezeket már a járvány előtt beszerezték, készletezték. Az iskolai kampányoltások maradnak csupán el, ezekre csak a járvány után kerítenek sort.

A legrosszabb forgatókönyvre készülnek

A kórházi ágyak 60 százalékának felszabadítására azért van szükség, hogy mindenki ellátáshoz jusson - mondta Müller Cecília, jelezve, hogy bár sikerült az extrém megbetegedési számot elkerülni, a legrosszabb forgatókönyvre készülnek. Kérdésre válaszolva közölte, tervezik, hogy a járvány után megvizsgálják a magyar lakosság "átvészeltségét", vagyis azt, hányan estek át a betegségen és milyen védettséget szereztek a koronavírussal szemben.

A népegészségügyi szűrővizsgálatokkal kapcsolatban arról beszélt, hogy ezeket felfüggesztették, de azoknak a kezelése, akiknél valamilyen elváltozást találtak, elkezdődik, illetve folytatódik. Újabb szűréseket csak a járvány lezajlása után terveznek - mondta. Müller Cecília szerint a munkáltató kötelessége biztosítani a szükséges egyéni védőfelszerelést, a munkavédelmi törvény szabályozza, hogy kinek, mi a felelőssége. Hozzátette, a törvény csak egy többletlehetőséget biztosít arra, hogy az állam, a kormányhivatalok eszközöket juttassanak az intézményekbe.

(MTI)

Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus-járvány idejére

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.