Már többen elkezdték embereken tesztelni a koronavírus ellen fejlesztett vakcinájukat

portfolio.hu
megjelent:

Gyors ütemben folyik a verseny a koronavírus elleni vakcina kifejlesztéséért, már két cég is megkezdte a napokban a klinikai teszteléseket embereken.

12-18 hónapon belül már lehet működőképes oltóanyag, pedig jellemzően 10 évbe telik egy vakcina kifejlesztése - mondta el a Nemzetközi Vakcina Intézet vezetője, Jerome Kim a CNBC-nek. Mindez azonban felvet biztonsági kérdéseket a készítménnyel kapcsolatban - tette hozzá.

Felpörögtek a vakcinafejlesztések a koronavírus ellen, de a biztonsági kockázatok jelentősek – nyilatkozta a Nemzetközi Vakcina Intézet vezetője, Jerome Kim a CNBC-nek. Nem tudhatjuk, hogy az oltóanyag, amit mindössze 4 hónap alatt fejlesztünk ki (vagy jelen állás szerint 12-18 hónap alatt) valóban biztonságos lesz-e - mondta el.

Jellemzően egy vakcina kifejlesztése 10 évbe telik, de most példa nélküli sebességgel folyik a globális verseny és hatalmas összegeket fordítanak rá, hogy minél gyorsabban megállítsák a járvány. Ennek köszönhetően most, mindössze 4 hónappal a vírus megjelenése után már kezdődnek lassan az tesztelések az embereken, míg a tipikusan erre 5-10 évet várni kell.

Jelenleg több mint 70 ország vesz részt a WHO programjában

Az egyik biotechnológiai cég, amely versenyben van a vakcinafejlesztésért, az Inovio Pharmaceuticals a héten megkezdi az emberi klinikai tesztek első fázisát és ezzel csak a másodikak lesznek a sorban. A Moderna nevű vállalat ugyanis az amerikai egészségügyi minisztériummal együttműködésben már márciusban megkezdte a teszteket embereken.

Jelenleg több mint 70 ország vesz részt a WHO programjában, ami a koronavírus ellenszerének fejlesztésére irányul, és 20 szervezet van a világon, amely harcban van az oltóanyag kifejlesztéséért. Jerome Kim hozzátette, hogy a siker nem garantált egyelőre, a vakcinafejlesztéseknél 93 százalékos a bukási arány onnantól kezdve, hogy az első tesztek elkezdődnek az állatokon, addig, amíg a terméket regisztrálják végül.

Addig is, amíg el nem készül az oltóanyag, tesztelni kell és elkülöníteni a betegeket, valamint fontos a távolságtartás, mert ezzel lehet megelőzni a fertőzéseket. Dolgozzunk olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet, így talán 12-18 hónapon belül lesz egy olyan oltóanyag, ami működik - véli.

(portfolio.hu)

Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.