A szabad levegő fontos, de be kell tartani a távolságtartási szabályokat

MTI
megjelent:

A mentális egészség megőrzéséért mindenkinek szüksége van a szabad levegőre, ezért a sporttevékenység vagy a horgászat sem tilos, amennyiben mindenki betartja a távolságtartásra vonatkozó szabályokat – mondta Müller Cecília szombati sajtótájékoztatóján.

A szabad levegőn végzett egészségügyi tevékenység indokolt oka a lakhelyelhagyásnak, de csak az óvintézkedések betartása mellett. A jó idő ellenére is tartsák be az emberek a korlátozó intézkedéseket.– hívta fel rá a figyelmet Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.

A tisztifőorvos hangsúlyozta: világ- és európai viszonylatban is úgy látják, Magyarországon megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Ennek köszönhetően el tudta kerülni az ország a betegség robbanásszerű terjedését. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a tömeges megbetegedések küszöbén vagyunk.

COVID-elleni védekezés az idősotthonokban

Aszociális intézményekben, köztük az idősotthonokban szigorították a bevezetett intézkedéseket, például teljes felvételi és kijárási tilalmat vezettek be. A kormányhivatal vizsgálatot rendelt el abban az idősotthonban, amelynek öt lakója fertőzötté vált. A bentlakóknak szobakarantént rendeltek el, fertőtlenítették az épületet, kórházba vitték azokat az időseket, akiknél tünetek jelentkeztek, illetve mintegy 200 mintavételt végeztek, hogy megfékezzék a fertőzés terjedését.

Kiket tesztelnek?

Müller Cecília közlése szerint továbbra is a háziorvosok hatásköre annak eldöntése, hogy szükségesnek látják-e teszt elvégzését, illetve ők döntenek a betegek ellátásának módjáról is, telefonos értesítés után. Ezt a háziorvosoknak küldött részletes tájékoztatóval segítik. Amennyiben valakinél felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, elvégzik a tesztet, illetve a környezetében élőktől is mintát vesznek - tette hozzá.

Azt is elmondta, hogy sem a cukorbetegeknek nélkülözhetetlen inzulinból, sem más gyógyszerből nincs hiány.

(MTI)

Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.