Koronavírus: az Alkaloida szerint már gyártásra kész a gyógyszer

WEBBeteg
megjelent:

Az Alkaloida Zrt. készítené Tiszavasváriban a koronavírus tüneteit enyhítő hid­roxi-klorokin-szulfát hatóanyagtartalmú gyógyszert, amint meglesz az ehhez szükséges engedély - nyilatkozta a Világgazdaságnak Pallos László, a cég beszerzési igazgatója. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még óvatosságra int.

Az Alkaloida a hidroxi-klorokin-szulfát egyik legnagyobb exportőre, mostanra pedig a hatóanyag mellett felkészültek a végtermék, a tabletta előállítására is. A Hydroxychloroquine 200 milligrammos tablettát már törzskönyvezték az Egyesült Államokban.

A klorokin és a hidroxi-klorokin a malária és bizonyos autoimmun betegségek kezelésére szolgáló hatóanyag, az elmúlt hetekben merült fel, hogy alkalmas lehet a COVID-19 megbetegedések tüneteinek enyhítésére is. Az Európiai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency, EMA) azonban még az április elsején kiadott állásfoglalásában visszafogottan nyilatkozott.

Az EMA is támogatja a hatóanyagok klinikai tesztelését, azonban tájékoztatásuk szerint még nem preferálja annak általános felhasználását koronavírusos esetekben. Mindazonáltal azt javasolja az orvosoknak, hogy az országos gyógyszerhatóságok döntése, protokollja alapján lehetséges annak alkalmazása.

Tudni kell, hogy a gyógyszerészeti hatóságok óvatosságának van alapja. Minden gyógyszert csak annak a betegségnek a kezelésére lehet alkalmazni, amelyre engedélyezték. Ennek oka, hogy azon a területen folytatták le a klinikai teszteket, vizsgálták a rövid- és hosszútávú hatásokat, mellékhatásokat. Az ún. indikáción túli kiterjesztés (amikor az engedélyezettől eltérő betegség esetén használják) számos kockázatot rejethet magában. Nem biztos, hogy a malária kezelése esetén jelentkező mellékhatások lépnek fel vírusok, pl. az új típusú koronavírus esetében is, vagy hogy egyáltalán hatásos-e, és ha igen, milyen eredménnyel, milyen időtartamban. Az engedélyezéshez a gyógyszerkölcsönhatás vizsgálata is szükséges, azaz teszteket kell folytatni arra vonatkozóan, hogy más, jelen esetben a koronavírus terápiája során használt gyógyszerekkel együtt nem lépnek-e fel nem kívánt hatások.

Számításba kell venni azt is, hogy a Hydroxychloroquine nem csodaszer. Jelenlegi ismereteink szerint alapvetően a koronavírusos megbetgedések tüneteit enyhíti, kiegészítő kezelésként számolnak vele a szakemberek, de nem várható tőle a teljes gyógyulás elérése, a fertőzés terjedésének megakadályozása vagy a járvány megfékezése.

Bővebben A hidroxi-klorikinról és más, vizsgálati stádiumban lévő hatóanyagokról

Minden fél azon dolgozik, hogy elérhető legyen a gyógyszer

A szükséges gyógyszerbiztonsági intézkedések lefolytatása mellett azonban a magyar gyógyszer mindenképp ígéretesnek tűnik a betegség tüneteinek enyhítésében. Az Alkaloida és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) együtt dolgozik azon, hogy a gyógyszer minél hamarabb megkapja a magyarországi forgalmazási engedélyt.

A hatóanyag kivitelét még márciusban hat hónapra megtiltotta a kormány, annak érdekében, hogy elsősorban a magyarországi betegeket lehessen ellátni, csak utána másokat.

Az Alkaloidánál lévő hatóanyag-mennyiségből Pallos László közlése szerint összesen mintegy 20 millió 200 milligrammos tabletta készülhet, ennyi több mint 2,2 millió beteg kezelésére elég. A társaság napi körülbelül 900 ezer tablettát tud gyártani, egy ember kiegészítő kezeléséhez pedig nagyjából 50 tablettára van szükség.

Amennyiben a gyógyszer megkapja a szükséges engedélyeket (várhatóan rövid időn belül), várhatóan első körben csak kórházi terápiára alkalmaznák súlyos betegeknél, otthon szedése felügyelet nélkül veszélyes és tilos.

Fontos tudnivalók a koronavírusról

WEBBeteg logó

WEBBeteg.hu
Felhasznált források: vg.hu, ema.europa.eu
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.