November 21-én senki ne gyújtson rá

MTI
megjelent:

A magyar lakosság 27 százaléka vallja magát dohányosnak, és a dohányzás 10-15 évvel rövidíti meg az életet. Már csak pár nap van a "Ne gyújts rá!" világnapig.

Számos káros szövődménye ismert, ezért is fontos, hogy a leszokáshoz segítséget kapjanak az érintettek - mondta a tüdőgyógyász végzettségű államtitkár, aki megtévesztőnek tartja az e-cigaretta terjesztésében érdekelt cégek azon álláspontját, miszerint ezek a készítmények segítenek a dohányzásról leszokásban. Hozzátette, ezzel szemben mára bizonyított, hogy ezek a termékek fenntartják a nikotinfüggőséget, valamint az úgynevezett hevített dohánytermékek sem alkalmasak a leszokásra.

A dohányzók 40 százaléka szeretne leszokni

Ledia Lazeri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője is megerősítette, hogy az e-cigaretták nem segítenek hozzá a dohányzás elhagyásához. Az adatok szerint a fiatal korban e-cigit használók később nagy valószínűséggel rászoknak a hagyományos cigarettára.

Kiemelte, a WHO üdvözli a magyar kormány ezirányú jogi szabályozását, amely a hagyományos és a dohánytermék-alternatívák használatát egységesen szabályozza. Arra buzdított mindenkit: csatlakozzon a "kihíváshoz" és egy napig ne dohányozzon, és így tegye meg az első lépést a leszokás felé.

Cselkó Zsuzsanna, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szervezési és módszertani osztályának vezetője elmondta, Magyarországon a dohányzók 40 százaléka szeretne leszokni, de önerőből csak keveseknek sikerül. A leszokási hajlandóság 50 év körül kezd el erősödni, amikor már egyéb egészségügyi probléma is jelentkezik. A szakember szerint a leszokás egyéni döntés, nehéz vállalás, de szakszerű segítséggel lehetséges.

Tovább 10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

(MTI)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.