Eldőlt, ki a nemzet háziorvosa

Az év praxisa a Kárpát-medencében
megjelent:

Ritka alkalom, amikor a háziorvosok erősen és tisztán érezhetik a feléjük áradó szeretetet és megbecsülést. Ezt élhették át azok, akik jelen voltak november 4-én a patinás Pesti Vigadóban, ahol immár kilencedik alkalommal ünnepelték azokat az alapellátásban dolgozó háziorvosokat és nővéreket, akik A nemzet háziorvosa pályázaton a legtöbb szavazatot kapták.

Nemcsak kis-Magyarország gyógyítóit hanem közös gyökereink révén az egész Kárpát medence gyógyítóit Erdélyből a Felvidékről, Kárpátaljáról és a Vajdaságból is.

2019. május 3-án indult a háziorvosok, nővérek megbecsülését, presztízsét erősítő idei pályázat, melynek meghirdetője az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága, fővédnöke pedig Kásler Miklós, az EMMI minisztere volt. A tíz hazai és a tíz határon túli toplistást a zsűri választotta ki, a végső sorrendet azonban a www.evpraxisa.hu internetes portál olvasói és szavazói döntötték el. Szavaztak a hálás páciensek, a polgármesterek, az orvos kollégák, a rezidensek, a védőnők és a szakmai egyesületek, szerkesztőségek, valamint idős otthonok, alapítványok is.

Különleges, nemes versengés

A téma fontosságát és a rá irányuló figyelmet jelzi, hogy idén 121 446 voks érkezett, két és félszer annyi, mint tavaly. És bár ezek csak számok, a szeretet hullámait mindenki érezhette, aki jelen volt a díjátadón, hiszen a nyerteseket saját „szurkolótáboruk” is hangosan ünnepelte, akik esetenként több száz kilométerről utaztak a rendezvényre.

„Szép a kezdeményezés, hiszen azokról az orvosokról szól, akik minden nap találkoznak a betegekkel, és a diagnosztizálástól a gyógyulásig kísérik őket. Ők azok, akiket annak idején Hippokratész megálmodott, és ők azok, akiknek munkáját közvetlenül ítélik meg a betegek” – nyitotta a köszöntők sorát Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a pályázat díjátadó gáláján Budapesten.

„A gyógyítás igazi esszenciája a szereteten alapuló orvos-beteg viszony. A magyar medicina mindig betegközpontú és humanista volt. A magyarság kultúrájában, hagyományaiban, történelmében egységes nemzet, amely hozta magával belső-ázsiai gyökereit. Ezeket a keresztény identitás és az európai értékek olyan egységgé emelték, amelyben minden megtalálható, ami érték. "A nemzet háziorvosa" pályázat is ezt az egységet fejezi ki." – tette hozzá.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, arról beszélt, hogy ez egy különleges, nemes versengés, hiszen a páciensek saját történeteikkel, tapasztalataikkal versengtek egy-egy orvos díjáért. A zsűri elnökeként elmondta, a mezőny erős volt, nehéz volt a legjobbakat kiválasztani. „Jó volt látni a sokféle módon megjelenített szeretetet, szaktudást, emberi odaadást és a napról napra elvégzett nehéz munkát”.

Lőrinczi Zoltán, az EMMI nemzetközi ügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy orvosként, kollégaként is felelősséget érez a Kárpát-medencében élő összes magyarért. A világnak meg kell tudnia, hogy „a magyar egy, szenvedőként, reménykedőként is.” Azt kívánja, hogy a kezdeményezés teljesedjen ki még jobban.

„Mindig megfog az a szeretet, megbecsülés, ami kiviláglik a pályázatokból. Meghatódva olvastam őket, ezek bizonyítják, hogy az orvosok, mint szakemberek és mint emberek is jó úton járnak” – összegezte tapasztalatait Farsang Csaba professzor, aki 9 éve tagja a zsűrinek.

Az erdélyi Berszán Lajos atya az orvosokat az istentiszteletet végzőkhöz hasonlította. „Körüljárt, jót cselekedvén” – írja a Biblia Krisztusról, az orvosok is körüljárnak és jót cselekednek. Jézus a betegekkel, szenvedőkkel, rászorulókkal azonosította magát, amit velük tesznek, azt vele teszik – vázolta az újabb párhuzamot.

Aki háziorvosként dolgozik, az szakmailag profi

Andréka Péter professzor az Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója azt mesélte, zsűrizés közben rájött, úgy tud helyes döntést hozni, ha az agya helyett a szívére hallgat, és azokra a történetekre szavaz, amik a leginkább megragadták.

Rurik Imre professzor a Családorvos Kutatók Országos Szervezetének elnöke szerint, aki háziorvosként dolgozik, az szakmailag profi. A szakorvos egyszer-kétszer találkozik a pácienssel a betegsége kapcsán, a háziorvos a gyógyulás teljes folyamatát végigkíséri.

Szintén zsűritagként a WEBBeteg.hu portált képviselő Sztankó Péter szedte össze, mi kell ahhoz, hogy valaki jó háziorvos legyen: szakmai tudás, alázat és jó kommunikáció.

Az Innomed kilencedik éve ajándékoz EKG-készüléket a hazai és a határon túli nyerteseknek. Dévai Endre azt hangsúlyozta, emberként és cégként is nagyon sokat köszönhet a háziorvosoknak.

Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke nem volt jelen, üzenetét B. Király Györgyi, a rendezvény háziasszonya tolmácsolta. „ Azokat a gyógyítókat ünnepeljük, akik itt vannak velünk, köztünk, akik nem mentek el az országból egy könnyebb életért, egy magasabb fizetésért. Önöket ünnepeljük, akik azt is tudják, hogy a legfontosabb dolgokat nem pénzzel mérik, és hogy felelősek vagyunk azokért, akikhez tartozunk. Önök valamennyien gyönyörű példák! Olyan emberek, akiket méltó követnie az új generációnak!"

Az Egis Gyógyszergyárat Ujfalussy Györgyné képviselte, aki kiemelte, hogy a a szeretetet és az összetartást – ennek fényes példája a pályázat - érdemes ünnepelni. Az Egis mindig is kereste a kontaktust az alapellátásban dolgozó szakemberekkel, most is - ahogyan jelenlétük is tükrözi - szoros kapcsolatot ápol a háziorvosokkal „A nemzet háziorvosa” pályázatot kilenc éve támogató Berlin Chemie igazgatója, Oláh Péter elmondta, többek között azért teszik, mert a verseny szellemiségével is azonosulni tudnak: nemcsak a szakembert, az embert is díjazzák.

Király Andrea az Adatsólyom csapata nevében arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyébként példaértékű munkát végző háziorvosoknak az adatokat is szabálykövető módon kell kezelniük, ezért személyre szabott GDPR megoldással támogatják a hazai díjazottakat.

A Kárpát- medence gyógyítóinak számára meghirdetett pályázat hazai nyertese Dr. Fekete Borbála, három település - Baracs, Daruszentmiklós és Kisapostag - háziorvosa, a határon túli pedig Dr. Herbut Elvira a Vajdaságból, Topolyáról. Mindkét nyertest valóságos szurkolótábor kísérte el a gálára, közöttük tapsolt Kisapostag polgármestere és Topolya Községházának elnöke is.

Nyertesek határon innen:

  1. Dr. Fekete Borbála, Baracs, Daruszentmiklós, Kisapostag
  2. Dr. Fördős Zsolt, Debrecen
  3. Dr. Pintér Anna Kalászné, Zalakomár
  4. Dr. Sopov Krszto, Tata
  5. Dr. Tari Péter, Budapest
  6. Dr. Csipán Zoltán György, Szigethalom
  7. Dr. Kóder Péter, Napkor
  8. Dr. Kiss Lajos, Hernádkércs
  9. Dr. Todenbier Ágnes, Budapest
  10. Dr. Szabó Gergely, Terény

Nyertesek határon túl:

  1. Dr. Herbut Elvira, Topolya - Vajdaság
  2. Dr. Gondos Attila, Óbecse - Vajdaság
  3. Dr. Katona Béla, Kisdobrony - Kárpátalja
  4. Dr. Pohoriljak Vaszil, Tiszabökény - Kárpátalja
  5. Dr. Jakab Lajos, Badaló - Kárpátalja
  6. Dr. Kovács Emőke és Süket Réka, Csíkszereda - Erdély
  7. Dr. Balogh Ilona, Nagydobrony - Kárpátalja
  8. Dr. Fehér Diana, Egyházgelle - Felvidék
  9. Dr. Pásztor Gyöngyvér, Nagyvárad - Románia
  10. Dr. Rajna Katalin, Királyhelmec - Felvidék

A zsűri különdíját kapta:

Dr. Kozma Katalin, Kengyel

A Nemzet Háziorvosa pályázat nyerteseinek a rendezvény támogatójaként a WEBBeteg.hu is gratulál.

(evpraxisa.hu)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.