Mesterséges intelligenciával felszerelt MR-készüléket adtak át

Semmelweis Egyetem
megjelent:

Csúcskategóriájú, mesterséges intelligenciával felszerelt MR-készülékkel vizsgálják mostantól a betegeket a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán.

A Siemens MAGNETOM Aera készüléknél a legmodernebb technika felgyorsítja az adatgyűjtést, emiatt a mérések és az egész vizsgálati idő rövidül, továbbá lehetővé válik olyan ritmuszavaros betegek vizsgálata is, akiknél erre eddig nem volt lehetőség.

Rövidül a vizsgálati idő

Az ország és Közép-Európa legnagyobb, magas progresszivitású kardiológiai központjában mindenfajta szív- és érgyógyászati műtétet el tudunk végezni – mondta Dr. Merkely Béla rektor, hozzátéve: ehhez a megfelelő diagnosztika is elengedhetetlen, a klinikán évente kétezer szív-MR-vizsgálatot végeznek. A most vásárolt készüléknél mesterséges intelligencia segíti a vizsgálatok tervezését, a legmodernebb technika felgyorsítja az adatgyűjtést, emiatt a mérések és az egész vizsgálati idő rövidül, ráadásul a gép a használat során egyre jobb lesz az adatok begyűjtésének köszönhetően – ismertette a berendezés tulajdonságait a rektor.

Hozzátette, hogy az eszközzel lehetővé válik olyan ritmuszavaros betegek vizsgálata is, akiknél erre eddig nem volt lehetőség. A klinikán rendelkezésre álló speciális lélegeztetőgép- és monitorrendszernek köszönhetően az altatásban lévő vagy újraélesztésen átesett betegek, továbbá csecsemők, illetve fogyatékkal élők vizsgálatát is el lehet végezni a készülékkel. Egy kiegészítő audiovizuális rendszernek köszönhetően pedig a gyerekek rajzfilmet nézhetnek, vagy zenét hallgathatnak vizsgálat közben – sorolta a rektor.

A MAGNETOM Aera 1,5T fejlesztése során a Siemens szakemberei kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a beteg a lehető legkomfortosabban érezze magát vizsgálat közben. Éppen ezért a gép nagyobb, 70 cm átmérőjű, rövid vizsgálóalagúttal rendelkezik, mely csökkenti a vizsgált személy bezártságérzetét – ismertette Oroszné Vincze Rita, a Siemens Healthcare Kft. ügyvezető igazgatója. A szakorvosok munkájának elősegítése érdekében a Siemens mérnökei további innovatív funkciókkal bővítették a gépet, mint például a vizsgálóhelyiségből kitolható és állítható magasságú betegvizsgáló asztal, vagy a betegmonitorozó kamera – tette hozzá.

(Semmelweis Egyetem)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.