Mennyire tiszta a fonendoszkóp?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos megjelent:

Az orvosok és a nővérek számára a kórházakban kötelező két beteg vizsgálata között kezet mosni. De mi a helyzet a fonendoszkópokkal? Cikkünkben egy Amerikai Egyesült Államokban végzett kutatás eredményeit ismertetjük.

Egy új kórházi tanulmány megállapította, hogy a fonendoszkópok számos baktériummal szennyezettek, melyek közül egyesek, például a Staphylococcus aureus, súlyos fertőzésekhez, például tüdőgyulladáshoz vezethetnek.

A tanulmány 2018. december 12-én az Infection Control & Hospital Epidemiology folyóiratban jelent meg.

"Ez a tanulmány hangsúlyozza a szigorú fertőzésmegelőzési eljárásokhoz való ragaszkodás fontosságát" - mondta Dr. Ronald Collman, a Pennsylvania Egyetem orvosprofesszora. Ez azt jelenti, hogy a betegek vizsgálata során, illetve két beteg vizsgálata között be kell tartani az egészségügyi hatóságok által meghatározott dekontaminációs javaslatokat, vagy minden beteghez külön használatra szánt fonendoszkópot kellene alkalmazni, mondta Collman egy sajtóközleményében.

A tanulmány során a kutatók 40, kórházi intenzív osztályon használt fonendoszkópot vizsgáltak: 20 hagyományos fonendoszkópot, melyet az orvosok, ápolónők maguknál hordtak, valamint 20 egyszer használatos fonendoszkópot, melyet csak az adott beteg szobájában használtak.

Mind a 40 fonendoszkóp jelentősen fertőzött volt, a különböző baktériumok széles skálája nagy mennyiségben volt megtalálható rajtuk, köztük olyan betegségeké is, amelyek súlyos fertőzésekhez vezethetnek.

Mindegyiken bőségesen jelen voltak a Staphylococcus baktériumok, és a fonendoszkópok több mint felén a Staphylococcus aureus is, ami a legveszélyesebb Staphylococcus-fertőzéseket okozza. Azok az egyéb baktériumok, amelyek egészségügyi vonatkozású fertőzésekkel járhatnak, mint például a Pseudomonas és az Acinetobacter, kis mennyiségben voltak jelen.

Nem ismert azonban, hogy bármely beteg megbetegedett-e a fonendoszkópokkal való érintkezés miatt.

Collman szerint a baktériumok azonosítására használt DNS-teszt nem tudta megkülönböztetni a halott baktériumoktól az élőt, így nem világos, hogy a fonendoszkópok ténylegesen terjesztenek-e betegségeket. Ehhez a kérdéshez további kutatásokra van szükség, mondta.

A kutatók azt is vizsgálták, hogy mennyire volt eredményes a fonendoszkópok hidrogén-peroxiddal, alkohollal vagy fertőtlenítő törlőkendővel való tisztítása. Noha mindegyik módszer csökkentette a fonendoszkópokon a baktériumok mennyiségét, azok tisztasága nem érte el az új, tiszta fonendoszkópok szintjét.

Ez is érdekelheti Kórházi fertőzések - Sok beteg halálát okozzák

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
webmd.com
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.