Vérplazmát adnék - Mire figyeljek?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A plazmaferezis a véradás egyik formája, a levett plazmafolyadék gyógyszerkészítmények előállításához szolgál alapanyagul. Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem véradás! Mi a különbség?

Mindkét esetben segítünk, donorok vagyunk. A véradásnál a teljes vérre, annak minden komponensére szükség van (sejtes elemek, vérplazma), a plazmaferezisnél viszont a vér zárt rendszerbe kerül, majd külön választják a plazmát (plazmafolyadékot) a vér többi alkotóelemétől.

A vérnek, vérplazmának nem lehet piaci ára - olvasható az Európai Uniós jogszabályokban. Mégis fizetnek a plazmaközpontok a donoroknak, igaz, költségtérítést, ami a minimálbér napidíja alapján lett megállapítva.

Egy alkalommal 7-800 milliliter plazmát vesznek le, a sárgás folyadék egy műanyag zacskóba kerül, a többi komponenst visszajuttatják a donor szervezetébe, ismételt szúrás nélkül. A hiányzó mennyiség néhány nap alatt újratermelődik az emberi szervezetben. Az ajánlások szerint 5-10 naponta lehet plazmaadáson részt venni, azaz gyakrabban, mint véradáson.

Ezt olvasta már? Miként zajlik a plazmaferezis?

Nem gyűjthet akárki plazmát!

Donor plazmaferezist az erre a feladatra kiadott működési engedéllyel és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által kiadott, gyűjtésére vonatkozó engedéllyel rendelkező plazmaferezis állomás végezhet az OVSZ-szel kötött együttműködési megállapodás alapján.

Ki lehet donor?
- 18 és 60 éves kor közötti életkor.
- Legalább 50 kg és 130 kg közötti testsúly.
- A tetoválás és a testékszer nem akadály, fél év elteltével.
- Alkalmassági vizsgálatokon való részvétel: a vénakontroll után kiderül, szúrható-e rendszeresen a kar, hiszen a vérplazmaadásnál is vénát szúrnak. A vitális paraméterek mérései (vérnyomás, hőmérséklet, hemoglobin szint meghatározás, a vérszegénység kizárása) után vírusszerológiai és egyéb orvosi vizsgálatot végeznek.

Körülbelül egy hét elteltével érkeznek meg az eredmények, ekkor kiderül, lehet-e donor.

Megéri?

Idén maximum közel négyezer forint költségtérítést (útiköltség és térítés a kiesett időért) kaphatnak alkalmanként a donorok, ez a minimálbér napidíja alapján lett megállapítva: 794 forint ötszöröse, azaz 3970 forint. Minden központnál eltérő, hogy milyen plusz ajándékokkal, bónuszokkal csábítják magukhoz a donorokat, erről külön nem írunk.

Évente mintegy 33 alkalommal adható vérplazma, ez összesen 131 ezer forint költségtérítést jelent. Hangsúlyozandó azonban, hogy ne az anyagiak miatt keressék fel a központokat! Legyen fontosabb inkább az egészségmegőrzés, hiszen folyamatos alkalmassági vizsgálaton, azaz szűrővizsgálatokon (alap orvosi vizsgálat, állapotfelmérés vérnyomásméréssel, vérvétel a laborvizsgálathoz) vesz részt az, aki donor lesz, így időben kiszűrhető egy betegség. Ráadásul az érintett jobban odafigyel az étkezésére, a megfelelő folyadékbevitelre. A plazmafolyadék minél gyorsabb regenerálódásához bőséges folyadék- és zöldségfogyasztás, fehérjedús étrend ajánlott, illetve kerülni kell a dohányzást és az alkoholfogyasztást.

„Vérkomponens gyűjtése esetén a donornak biztosított kalóriapótlás és a rendelkezésre állásának ellentételezéseként juttatott vagyoni érték adott év vonatkozásában egy donációra vetítve átlagosan legfeljebb a mindenkori hatályos jogszabályban megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) alapján alkalmazott órabér (794 forint) ötszörösének mértékéig terjedhet.” (3/2005. EüM rendelet 22/A. §)

Plazmából gyógyszer

A 90 százalékban vizet tartalmazó plazmából a gyógyszergyártó üzemben életmentő készítmények készülnek, így például különböző alvadási faktorok, amelyek a veleszületett vérzékenységben, a hemofíliában szenvedő betegek ellátásához szükségesek, valamint az immunrendszer működési zavaraiban szenvedő embereknek adható úgynevezett immunglobulin-készítmények.

Bővebben Mi készül az emberi vérplazmából?

Tudta? Véradásra is el kell mennie
A szabályok alapján annak, aki plazmát akar adni, teljes véradáson is részt kell vennie évente legalább egyszer, amennyiben ennek nem tesz eleget, plazmát sem adhat. Ennek köszönhetően új véradók jelentkeznek a rendszerben, de így is csökkenőben van a donorok száma: egy év alatt 4700 fővel - írja a Világgazdaság. Évente egyébként 400 ezer egység vért vesznek le itthon, a biztonságos betegellátáshoz naponta 1600-1800 véradóra van szükség - olvasható az OVSZ honlapján.

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Tóth András, újságíró

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.