Ön fel tudná sorolni a gyógyszereit sürgősségi ellátás esetén?

szerző: Gorzsás Anita, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Habár sokan szedünk különféle gyógyszereket nap mint nap, egy hirtelen jött kérdésre válaszolva kevesen tudnánk felsorolni a rutinszerűen alkalmazott készítmények pontos nevét, hatóanyagát, a szedett mennyiséget, illetve azt, hogy melyik napszakban, milyen gyakran szedjük a pirulákat. Pedig ezek az információk akár életünket is megmenthetik egy kritikus helyzetben.

Súlyos következményekkel járhat, ha bizonyos gyógyszerek összetevői allergiás reakciót váltanak ki egy magatehetetlen, öntudatlan betegnél. Fontos, hogy tisztában legyünk vele, mikor milyen gyógyszereket szedünk, és azok milyen kölcsönhatásba léphetnek más készítményekkel. Ha pedig vészhelyzet állna elő, akár életet is menthet, ha a kezelőorvos tisztában van vele, mit szedünk.

Dr. Molnár Dóra kardiológus-belgyógyásszal és Dr. Szanyi Andrea belgyógyász, háziorvos, geriáterrel arról beszélgettünk, hogy milyen következményekkel járhat, ha az ellátás során nem ismert pontosan a beteg által szedett készítmények listája.

Miért fontos tudnia az orvosnak arról, hogy milyen gyógyszereket szed a betege?

- Dr. Molnár Dóra: Sokszor segítséget nyújt a szedett gyógyszerek fajtájának és adagjának ismerete az ellátás során. Például magas vérnyomás betegség esetén előfordulhat a rendszeresen szedett gyógyszerek mellett is vérnyomás kiugrás, ebben az esetben a megfelelő gyógyszer kiválasztását részben az eddig szedett gyógyszerektől is függővé tesszük.

Megkérdeztük Dr. Szanyi Andrea háziorvost is, aki elmondta, hogy a beteg panasza hátterében állhat a szedett gyógyszer mellékhatása, illetve gyógyszer szinergizmus miatt dóziscsökkentésre lehet szükség.

Tapasztalataik szerint a betegek mekkora hányada képes pontosan megadni ezeket az információkat orvosának?

- Dr. Molnár Dóra: Sajnos a betegek többsége nem tudja pontosan felsorolni a szedett gyógyszereket. Ez nem függ össze az életkorral, iskolai végzettséggel sem, a betegség okozta szorongás, és az orvosi vizsgálat miatt a memória sokszor cserbenhagyja a gazdáját.

- Dr. Szanyi Andrea: Sajnos a betegek kb. harmada tudja csupán pontosan megmondani, hogy milyen gyógyszert, milyen hatáserősségben és adagban szed. A betegek egy része a gyógyszert, ha meg is tudja nevezni, de a hatáserősségét már nem. Sokat ront a helyzeten, hogy a gyógyszertárak nem a felírt gyári néven adják ki a gyógyszert, sokszor előfordul, hogy havonta más gyári néven kapja meg ugyanazt a hatóanyagú szert a beteg.

Sok esetben ugyanazt a hatóanyagot többféle gyári néven szedik, vagy azonos hatóanyagcsoportban szednek kétféle gyógyszert. A legtöbbször a NSAID-ok és a hypertonia kezelésére szolgáló szereknél fordul elő. Másik gyakori eset, hogy a beteg szakrendelésre megy vagy kórházba kerül, ahol a korábbi gyógyszerelését átemelik, anélkül, hogy információ lenne arról, hogy a beteg a háziorvosától rendszeresen más gyógyszert szed.

Milyen következményekkel járhat, ha mégsem sikerül kideríteni ezeket az információkat?

- Dr. Molnár Dóra: Természetesen a szükséges vizsgálatokat állapottól függően elvégezzük a rászorulóknál, az eredmények birtokában a legjobb tudásunk szerint döntünk a kezelésről. Ha van olyan hozzátartozó, aki kíséri a pácienst, és ismeri a beteg által szedett gyógyszereket, vagy tudja, hogy hol van gyógyszerlista, ismeri a páciens allergiás kórelőzményét, az gyorsabbá és biztonságosabbá teszi a betegellátást.

Hogyan lehetne minél inkább tudatosítani a betegekben a gyógyszerlista fontosságát?

- Dr. Molnár Dóra: Asszisztensek és orvosok is újra és újra elmondják a pácienseknek, hogy miért fontos a gyógyszerlistát magukkal vinni a rendelőbe, kórházba. Kiegészíteném azzal, hogy mindig érdemes a szedett gyógyszerek listáját magunkkal hordani. Akár tervezett orvosi vizsgálatra megy valaki, akár vészhelyzet áll elő, a beteg saját magának adhat ezzel egy esélyt a gyorsabb és jobb egészségügyi ellátásra.

- Dr. Szanyi Andrea: A betegeknek adott terápiás lap segíthet, de a gyógyszerek módosításánál ez sokszor már nem kerül rögzítésre vagy a beteg elhagyja a papírt, illetve más vizsgálatra nem viszi magával. Él az a tévhit, hogy „voltam vizsgálaton, biztos megküldték”.

Letöltés Gyógyszerlista, amely életet menthet - A WEBBeteg ajánlásával

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Gorzsás Anita, újságíró
Orvos szakértő: Dr. Molnár Dóra, kardiológus
, Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.