Hosszabb lett a parlagfű pollenszezonja

Független Hírügynökség
megjelent:

A klíma melegedése miatt hosszabb lett az allergiát okozó parlagfű virágzási szezonja. Erről jelent meg friss tanulmány az amerikai Journal of Allergy and Clinical Immunology című tudományos folyóirat szeptemberi számában, amelyet a HealthDay amerikai egészségügyi ismeretterjesztő hírportál ismertet.

A hőmérséklet és a levegő széndioxid-tartalmának emelkedése miatt a növény pollenszórása nemcsak tovább tart, hanem intenzívebb is lett. A kutatók szerint a magasabb széndioxid-szint miatt a parlagfű egyes fajtái 60-90 százalékkal több virágport termelnek.

Az amerikai hírportál azt tanácsolja a parlagfű-allergiásoknak, hogy 10 és 16 óra között ne menjenek a szabadba, mert akkor a legmagasabb a pollenkoncentráció. Az allergiásoknak célszerű lefekvés előtt zuhanyozni és hajat mosni, hogy eltávolítsák magukról a virágport.

Itthon javul a helyzet

A magyar lakosság 20 százaléka szenved valamilyen allergiától (többnyire parlagfűtől), ezért minél nagyobb területeket kell megtisztítani a virágzás előtt. A levegő pollenkoncentrációja jobb, mint öt évvel ezelőtt, de továbbra sem ideális.

Új allergén növény Magyarországon

A parlagfűhöz hasonló, intenzív allergiát okozó csalánféle szaporodott el Magyarországon az utóbbi egy-két évben. A falgyom nevű csalánféle eddig főként mediterrán vidékeken termett, ám az utóbbi években az ország délnyugati részén is egyre jobban elterjedt.

Ha folytatódik a felmelegedés, akkor néhány éven belül országszerte komoly allergiás tüneteket is okozhat.

(FH)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.