Betegszállítás és betegmentés: ki, mikor hívhatja?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

A mentés az azonnali egészségügyi ellátásra szoruló beteg sürgősségi ellátása, illetve szállítása legalább mentőápolói felügyelettel az egészségügyi intézménybe, és az eközben végzett ellátása. A betegszállítás az egészségbiztosítás keretében nyújtott ellátás, amelyet az orvosnak kell megrendelnie.

Nem mindegy, hogy mentés vagy betegszállítás

A mentés igénybevételéhez való jog hazánk területén állampolgárságra vagy egészségbiztosítási jogviszony fennállására való tekintet nélkül mindenkit megillet. A betegszállítás az egészségbiztosítás keretében nyújtott ellátás, amelyet az orvosnak utalványon kell megrendelnie.

A mentés az azonnali egészségügyi ellátásra szoruló beteg sürgősségi ellátása, illetve szállítása legalább mentőápolói felügyelettel az egészségügyi intézménybe, és az eközben végzett ellátása.

Őrzött betegszállítást kérhet az orvos, ha egyik gyógyintézetből a másikba történik a szállítás, annak érdekében, hogy az érintett szükség esetén azonnali egészségügyi ellátásban részesülhessen, ekkor szintén legalább mentőápolói felügyelet szükséges.

Ilyenkor hívhatjuk a mentőt

  • Személyi sérüléssel járó baleset, tömeges baleset, katasztrófa.

  • Amennyiben életveszély vagy annak gyanúja áll fenn.

  • Heveny vagy riasztó tünetekkel járó esetek, ha a sürgősségi ellátás elmaradása életveszélyhez, maradandó egészségkárosodáshoz vagy a gyógyulás elhúzódásához vezethet.

  • Szülészeti esemény.

  • Amennyiben az erős fájdalom vagy egyéb súlyos heveny tünet csillapítása sürgős orvosi beavatkozást igényel.

  • Heveny tudatzavar (ittasság miatt bekövetkezett tudatzavar esetén is).

  • Veszélyeztető állapot vagy annak gyanúja esetén.

A közterületen vagy nyilvános helyen tartózkodó, magatehetetlen ittas személyt is a mentőszolgálat szállítja az egészségügyi szolgáltatóhoz, legfeljebb 24 óráig tartó megfigyelésre vagy ellátásra, kijózanítás céljából.

Ez is mentés!

Mentésnek tekintjük még az életmentő orvosi eszköz és gyógyszer, valamint átültetésre kerülő szerv sürgős szállítását, sőt, az életmentést végző orvosok helyszínre szállítását is. Mentésnek számít a mozgóőrség is, azaz a balesetek helyszínén, továbbá tömeges balesetek és rendkívüli esetek kárhelyén a helyszín biztosításának, illetve a veszélyhelyzet elhárításának idejére biztosított mentési készenlét is.

Külön térítés ellenében is lehet mentési szolgáltatásokat kérni, így például meghatározott helyen és ideig tartó rendezvény biztosítását olyan helyszínen, amely balesetveszély szempontjából fokozottan kockázatos helyszín - például egy építkezés, illetve helyszínbiztosítás történik fesztiválokon is.

A mentés a sürgősség igénye szerint lehet azonnali, illetve két órán belüli. Az egészségügyi intézménynek az életveszélyes állapotban lévő beteget haladéktalanul, más beteget a mentőegység megérkezésétől számított 10 percen belül kell átvenni, vagy további 15 percen belül kell dönteni a beteg továbbküldéséről.

Betegszállítás: milyen esetekben vehető igénybe?

Célja, hogy biztosítsa az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést abban az esetben, ha mentőápolói felügyeletet nem igényel az eset, és az egészségügyi ellátás elérhetősége másként nem biztosítható. Az OEP-el szerződésben álló magánszolgáltatók által végzett betegszállítások koordinálását, felügyeletét és irányítását az Országos Mentőszolgálat látja el.

  • A beteg szállításra szorul, bár egészségi állapota nem indokolja a mentés igénybevételét, azonban csak speciális testhelyzetben szállítható, esetleg mozgásában korlátozott, járóképtelen vagy éppen egészségi állapota nem teszi lehetővé tömegközlekedés vagy autó használatát.
  • Fertőzésveszély miatt is betegszállítás kérhető (például művesekezelés, sugárterápiás kezelés vagy kemoterápiás kúraszerű kezelés céljából is).
  • A gyógyintézetből elbocsátott beteg részére akkor kérhető betegszállítás, ha a gyógyintézetet más módon nem tudja elhagyni, és szállításra szorul.
  • Az egyszerű betegszállítást az orvos előzetes regisztráció után (https://bsz.mentok.hu) rendelheti.
  • Amennyiben a beteg sürgős vagy szakkíséretes betegszállításra szorul (mentőszállítás, mentési készenlétet igénylő őrzött szállítás), az elrendelés az orvos által hívható +36 1 3111 666-os telefonszámon történik.

Fontos! A betegszállítás az orvos utalványon való beutalása alapján térítésmentes, azonban indokolt esetben, térítés ellenében bárki jogosult rá. Megkülönböztetünk mentőkocsival, fekvőbeteg-szállító kocsival, illetve ülőbeteg-szállító kocsival teljesítendő betegszállítást.

Ha baj van
Minden esetben, amikor a beteg azonnali egészségügyi ellátásra szorul, hívható a MENTŐ:
  • amennyiben életveszély, vagy annak gyanúja áll fenn (eszméletlen állapot, bármilyen eredetű súlyos vérzés stb.);

  • baleset, sérülés, bármilyen eredetű mérgezés esetén;

  • megindult szülés, illetve a fennálló terhesség alatt bekövetkező rendellenesség miatt;

  • amennyiben erős fájdalom vagy más riasztó panasz, illetve tünet észlelhető (fulladásérzés, nehézlégzés, végtagbénulás stb.);

  • ha olyan magatartászavart észlelünk, amely során a beteg saját maga vagy mások életét veszélyezteti.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerző: Tóth András, újságíró
Forrás: OMSZ, NEAK

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.