Súlyos allergia esetén nem használ a kalcium

Független Hírügynökség
megjelent:

Idén az átlagosnál jóval több a darázs, így gyakoribbak a halálos rovarcsípések is. Az arra allergiásoknál a darázs- vagy méhcsípés rohamot okozhat, ami akár végzetes kimenetelű is lehet. Kevesen tudják, de súlyos allergiás reakció esetén nem segít a kalcium.

Tévhit, hogy a kalcium az allergiás reakciók esetén hatékony. A rovarcsípésekre fokozottan érzékenyeknek nem segít a kalcium, ehelyett adrenalintartalmú injekciót kell kapniuk, méghozzá gyorsan. A szert mindig kéznél kell tartani és vészhelyzet esetén azonnal a combba be kell adni. Ez az injekció vényköteles, nem támogatott készítmény, de érdemes beszerezni, mert életmentő lehet - mondta el a Független Hírügynökségnek Czompó Márta tüdőgyógyász, allergológus.

A szakember azt is hozzátette, ha valaki darázs- vagy méhcsípés után egy-két percen belül kiütéseket tapasztal a testén, viszket, látászavarai vannak, vagy emelkedik a vérnyomása, azonnal forduljon orvoshoz vagy menjen a legközelebbi gyógyszertárba.

Nem segített rajta a kalcium

Magyarországon a felnőtt lakosság 4 százaléka, a gyermekek 0,4-0,5 százaléka fokozottan érzékeny a méh-, illetve a darázscsípésre. Az allergiás tünetek évek alatt súlyosbodhatnak is.

Két héttel ezelőtt a vértestolnai tűzoltóparancsnok, kedden pedig egy rédei fiatalember halt bele egy-egy darázscsípésbe. A 21 éves fiú tudta, hogy allergiás, ezért volt nála kalcium. Hiába vette be azonnal, nem segített rajta. Jóval szerencsésebb volt az a fiatalember, akit szerdán a Mosoni-Dunán vízi túrázás közben csípett meg egy darázs. Ő nem tudta, hogy allergiás, de a mentőhelikopter gyorsan megtalálta, és a pilóta bravúros ügyességgel szállt le egy - szinte - zsebkendőnyi területen. A fiú így időben megkapta az ellenszert és azóta már jól van.

Az egyik rovarirtószer-gyártó cég arról tájékoztatta a hírügynökséget, hogy idén eddig háromszor annyi darázsirtó szert adtak el, mint tavaly ilyenkor. Ebből arra lehet következtetni, hogy idén jóval több a darázs, mint általában.

Tovább

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Brugós László allergológus, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.